Прочитај ми чланак

РВ и ПВО Српске обарао и НАТО и хрватске авионе

0

Према нашој евиденцији, оборили смо седам авиона НАТО-а и три хрватска авиона, по три хеликоптера и беспилотне летелице. НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке, наводи некадашњи командант РВ и ПВО Војске Републике Српске Милан Торбица...

Некадашњи командант Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране (РВ и ПВО) Војске Републике Српске Милан Торбица истиче да су припадници тог рода дали велики допринос у стварању и одбрани Српске, те да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуо 61 борац те јединице.

„Основни задаци РВ и ПВО били су борбена дејства, односно одбрана и контрола ваздушног простора Републике Српске, као и извиђање, транспорт и координација са јединицама копнене војске“, наводи Торбица у интервјуу Срни, поводом обележавања 27. маја, Дана РВ и ПВО Војске Републике Српске.

ПВО је тактичким поступцима и професионалним односом у одбрамбено-отаџбинском рату нанео велике губитке непријатељским снагама.

„У кратком времену, када су снаге НАТО-а и Хрватске извршиле дејства по објектима и снагама Војске Републике Српске, оборено је, према нашој евиденцији, седам авиона НАТО-а и три хрватска авиона, по три хеликоптера и беспилотне летелице. НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке“, наводи Торбица.

Осим борбених дејстава авијације и ПВО, истиче он, огроман допринос свеукупној борби дале су хеликоптерске јединице — борбени хеликоптери у подршци снагама копнене војске, те транспортни, у превожењу људства и материјално-техничких средстава.

Торбица подсећа да је РВ 1992. године, односно од оснивања, извршило 16 борбених летова, међу којима су и дејства у операцији „Коридор“.

Он напомиње да је у рату РВ Војске Републике Српске изгубило 12 авиона и седам хеликоптера, а да су системи ПВО претрпели знатна оштећења, посебно јединице ваздушног осматрања, јављања и навођења.

„Током борби за Коридор, уништен је јуришни двосед ’јастреб“, док су хрватске снаге код Брода обориле авион ’орао‘“, наводи Торбица и наглашава да су РВ и ПВО одиграли значајну улогу у блокирању и уништавању оклопно-механизованих јединица хрватских снага.

Борбени летови одвијали су се са аеродрома Маховљани и Залужани код Бањалуке, а почетком октобра 1992. године уведена је забрана летења ваздухопловству.

Торбица подсећа да је 1994. године НАТО авијација оборила пет „јастребова“ Војске Републике Српске.

Торбица је нагласио да су пред почетак хрватске операције „Олуја“ РВ и ПВО Српске у више наврата нападали хрватске снаге у околини Гламоча и Босанског Грахова, док је за време те операције забележено 30 ватрених дејстава на положаје хрватских снага.

За време хрватско-муслиманске офанзиве у Босанској Крајини 1995. године, РВ и ПВО су стално учествовали у борбама.

Торбица посебно истиче ватрена дејства против хрватских снага у операцији „Уна“.

„И поред губитака, РВ и ПВО су изашли из рата са 22 авиона и 33 хеликоптера, девет ракетних система ПВО, већим бројем радара и лаких преносних система ПВО, што их је чинило респектабилним на простору бивше Југославије, по снази и ватреној моћи одмах иза Србије.

„Морамо бити поносни на РВ и ПВО, односно на све припаднике тог рода Војске Републике Српске, јер су били истински хероји тог времена које не смемо да заборавимо“, рекао је Торбица за Срну.

РВ и ПВО Војске Републике Српске формирани су 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у склопу 874. Ваздухопловне базе Војске Републике Српске.