Прочитај ми чланак

ПРЕМИНУО Збигњев Бжежински

0

Бжежински је био саветник за националну безбедност у администрацији америчког председника Џимија Картера од 1977. до 1981. године

Утицајни амерички политиколог пољског порекла и бивши саветник за националну безбедност Збигњев Бжежински умро је у 89.години живота.

Вест о његовој смрти објавила је ноћас његова ћерка Мика Бжежински на друштвеним мрежама, преносе медији.

Бжежински је био саветник за националну безбедност у администрацији америчког председника Џимија Картера од 1977. до 1981. године и саветник председника Линдона Џонсона од 1966. до 1968, али је као експерт, члан различитих одбора и организација и професор на Универзитету Џонс Хопкинс остао активан и утицајан до краја живота.

Познат је и по охрабривању дисидената из Источне Европе и подстицању борбе за људска права у време Хладног рата. У скорије време учествовао је у привлачењу бивших совјетских република у НАТО, пренео је АП.

Важио је за заступника тврде линије у америчкој спољној политици, сматра се да је помогао рушењу економских баријера између Запада и Совјетског Савеза и Кине, у његово време је потписан Споразум о ограничавању стратешког наоружања (SALT II).