Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНИ ПОГЛЕД: О Мирољубу Петровићу

0

У последње време, сведоци смо велике медијске пажње у вези наступа Мирољуба Петровића на интернету и најгледанијим телевизијским каналима. Иако је тај медијски пробој постављен тако да би се исмејавао српски народ и Православље, његов театрални и на махове комични наступ је заинтересовао велики број људи а многи од њих одушевљено прихватају учења и савете које он несебично износи.

С обзиром да Петровић тврди како су његове мудрости чисто православне, потребно је испитати да ли он заиста износи истине Свете Православне Цркве Христове.

Мирољуб Петровић на свом сајту http://www.cps.org.rs тврди да промовише „Мојсијев концепт“ и да Бог стоји иза његове мисије а у својим јавним наступима изјашњава се као „јеврејски православни хришћанин“ (такви хришћани до сада нису постојали) и нашем народу сервира учења радикалних протестаната и радикалних јевреја.

То „православно хришћанство“ он детаљно излаже у својој књизи „Православље за почетнике“ коју је објавио 2013. године где је систематизовао на једном месту своју науку коју годинама проповеда на интернету, разним тв каналима и публикацијама. Књигу можете наћи на његовом сајту овде: http://www.cps.org.rs/Knjige/pravoslavlje_za_pocetnike.pdf

За случај да изненада нестане, поставили смо је и овде: https://cloud.mail.ru/public/8pP7/xNAuZgBHX

У тој књизи Мирољуб Србе учи да треба да се обрезују као што то чине јевреји и муслимани. Он пише:

„Све до краја историје овог света свим људима ће бити нуђено да уђу у савез са Богом… Треба напоменути да сам чин уласка у савез са Богом има своју обредну компоненту… Обред уласка у савез са Богом састоји се из три корака (за мушкарце), односно два (за жене): 1. Обрезање (ово важи само за мушкарце) 2. Приношење жртве за опроштење греха – на тачно прописаном месту које је Бог одредио. 3. Обредно купање… За мушкарце који живе изван Израела обрезање није обавезно, али се препоручује.“ (види 69. стр.)

Ето, за нас који не живимо у Израелу Мирољуб пријатељски препоручује да се обрежемо, мада Свети Апостол Павле каже да нам телесно обрезање више није потребно: „У њему сте и обрезани обрезањем нерукотвореним, свукавши месно тело, обрезањем Христовим“ (Кол. 2, 11)

Иначе, Мирољуб је раније на форуму свога сајта подучавао да је Арханђел Михајло, исто што и Исус Христ а то је наопако учење секти јеховиних сведока и адвентиста (у народу познатих као суботари) којим се пориче да је Исус Христ Бог. Видите овде: http://www.creation6days.com/diskusije/print.php?type=F&thread=4&rowstart=9779

И овде: http://www.creation6days.com/diskusije/print.php?type=F&thread=4&rowstart=12760

Међутим, изгледа да је схватио да с тим не може да прође код Срба па у овој књизи успут износи да је Исус Бог, један од Тројице. (види 46. стр.)

Даље, он износи учење по коме произилази да су српски и остали Православни Светитељи обични људи којима се не треба молити јер они више не постоје и нису свесни ничега и такви ће остати до страшног суда, а кад је реч о мајци Божијој Светој Богородици, ствар је иста, јер после земаљске смрти она је престала да постоји. То је такође учење јеховиних сведока и суботара о привременој смрти душе. (види 91 – 99. стр.)

По учењу Православне Цркве, свако од горе наведених Мирољубових учења је толико богохулно, да свако ко сматра макар једно од њих за исправно, не може бити православан иако Петровић за себе упорно тврди да он јесте православац.

Он није крштен у Православној цркви него код суботара. Тврди да је пришао њима да би их „разбио изнутра“. Код њих је научио вештину проповедања а кад је почео да наступа на неким телевизијама и кад је постао познат па је почео да стиче новац, Петровић их је напустио и почео да шири своја учења која су мешавина разних искривљених наука, тако да се може рећи да је он оснивач нове секте на нашим просторима.

Сваки православац који добро познаје Истинито учење Свете Православне Цркве Христове, јасно види да је Мирољуб преварант који покушава да заведе људе који мисле да су православни а у ствари не знају основна начела своје вере.

Најопаснија ствар коју проповеда Мирољуб су његова тврђења да су данашњи јевреји тј. хазарски талмудисти који везе немају са правим јеврејима, и даље Божији изабрани народ.

У наведеној књизи он каже да је Христос осим осталог имао план „…да поново успостави државу у којој ће Бог бити цар, и која ће бити видело свим другим државама и народима света. На тај начин би сви становници наше планете били позвани на покајање и окретање законима живота (Божјим или моралним законима). У питању је био пројекат који је Бог једном реализовао након изласка Израелаца из египатског ропства, али је пројекат пропао због побуне Израелаца против Бога.“ – (стр. 47.)

Ово тврђење није у складу са речима Сина Божијег. У 18. глави јеванђеља по Јовану, римски управитељ Пилат пита Исуса да ли је он Цар Јудејски у политичком смислу, тј. да ли се Он представља као будући цар јеврејске државе. На то му Христос одговара: „Моје царство није од овога света. Кад би од овога света било моје царство, слуге би се моје бориле, да не дођем у руке Јудејима. Али моје царство није одавде.“ (Јов. 18, 36).

Упркос овој чињеници, Мирољуб наставља даље и тврди „…да је пропао план о успостављању слободне државе Израел у којој би Бог био цар. Из тог разлога, Бог је применио алтернативни (тежи) план за промовисање својих закона целом човечанству – сви Јевреји су били расејани по целом свету, укључујући и оне који су прихватили Исуса Христа, и у земљама где су расејани требали су својим животом да буду видело незнабожачким народима са којима су живели.“ (стр. 51.)

Из наведног је јасно да Петровић мађионичарским триком изједначава јевреје који су прихватили Христа и оне који су га одбацили и тврди да су и једни и други Божији народ који после Христовог васкрсења треба да просветљује незнабожце у целом свету, иако у Светом Писму Новога Завета јасно стоји да ко се одриче Сина Божијег неће имати ни Бога Оца: „Ко је лажљивац, ако није онај који пориче да је Исус Месија? То је антихрист, који се одриче Оца и Сина. Који се год одриче Сина, нема ни Оца; а који признаје Сина, има и Оца.“ (1 Јов. 2, 22-23).

Улогу савремене израелске државе као Божије државе и јевреја као Божијег народа, описује од 188 – 193. стране. Православно учење тврди супротно, да су јевреји престали да буду Божији изабрани народ када су разапели Христа у тренутку кад се поцепала завеса у Јерусалимском храму што је описано у Јеванђељу. Од тада, Православни хришћани су изабрани народ Божији.

Ипак, Мирољуб често путује у Израел и има јаке везе са њиховим рабинима и на све стране рекламира данашњу јеврејску религију и хвали јевреје као Божији народ који ће спасити свет те и нас позива да се угледамо на њих. Каква је заиста та религија сведочи видео у коме водећи израелски рабини промовишу књигу Torat Ha’Melech у којој се одобрава убијање не-јевреја укључујући и децу и њихове породице.

Видео се налази овде: https://www.youtube.com/watch?v=7t_LxpCY2G8