Прочитај ми чланак

ОПАСНЕ ПРЕТЊЕ: Рамуш Харадинај доноси терор на Косово

0

Ако Рамуш Харадинај постане председник владе Косова, то ће изазвати бројне тешкоће свима у региону, упозоравају српски званичници

Бивши комадант терористичког ОВК Рамуш Харадинај на месту косовског премијера био би сигуран знак да ће на Косову, али и у региону завладати хаос. Премијер Александар Вучић упозорио је да би такав сценарио, након косовских избора, створио безброј потешкоћа и проблема, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић не крије да се плаши и оног најгорег.

– Ако се Харадинај домогне премијерске фотеље, настаће хаос, али ми нећемо ћутати, као што нисмо ни до сада. Срби на Косову треба да буду мирни и јединствени, јер ће Србија и у овим турбулентним временима и даље бити уз њих. Харадинај као премијер биће свакако прст у око пре свега Србима на Косову и у Србији, али би то била и претња за мир и стабилност у читавом региону – каже Дачић за Курир и позива међународну заједницу да не затвара очи на албанске провокације.

Војска за 90 дана

А нове провокације су одмах стигле, и то управо од Харадинаја, који је јуче поручио да ће истерати Србију са Косова чим седне у фотељу премијера.

– Ми немамо пројекат прављења проблема са Србијом, али Србија неће постојати на Косову. Значи, држава Србија неће имати никакву улогу на Косову – изјавио је он поводом Вучићевих упозорења. Он је такође обећао да ће у првих 90 дана свог мандата формирати војску Косова.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да ће и Харадинај и Тачи, баш као и сви албански политичари, хтети да искористе нејединство Срба да протуре неке своје замисли, попут формирања војске Косова. Одговор на Харадинаја и сличне је, како објашњава, јачање блока српских представника.

– Јединствени наступ Срба на изборима једина је брана од ових опасних намера. У супротном, Харадинај ће добити прилику да мешетари, узме поједине српске представника и створи привид да има Србе уз себе. Поставља се питање и да ли је наставак дијалога уопште могућ ако косовски премијер постане екстремиста Харадинај, који је ту дошао управо захваљујући снажној антисрпској реторици. То је покварена игра на коју ниједан Србин не треба да пристане – упозорава Дрецун.

Безбедносни ризик

Политички аналитичар Душан Јањић оцењује да су повод за упозорења српских званичника одређене информације из обавештајних кругова.

– Вучић очигледно има неке безбедносне податке које не може јавно да саопшти, а који изазивају политичко-безбедносну забринутост. Постоје приче да је Харадинај у стању да окупи неку своју војску и запрети около. Међутим, нисам сигуран колико је то реално, јер то значи да он прво мора да удари на НАТО, а то је сулудо – сматра Јањић.

Нова брука
ЉИМАЈ ОСЛОБОЂЕН ЗА КЛЕЧКУ

Владина Канцеларија за КиМ сматра да је неправда тријумфовала после одлуке косовског врховног суда да одбаци захтев тужиоца за заштиту законитости у случају „Клечка“, чиме је потврђена ранија одлука о ослобађању Фатмира Љимаја и групе Албанаца осумњичених за ратне злочине.

– Друштво у ком суд постане врховни делилац неправде осуђено је на пропаст и зато одлука којом је практично правоснажно опрана биографија Фатмира Љимаја и његових саоптужених можда јесте победа неколицине, али је пораз свих грађана који на КиМ желе да живе у друштву заснованом на хуманости и демократским вредностима – саопштила је Канцеларија за КиМ.

Агонија – Наставља се застрашивање
Сведоци против крвника опет у опасности

Сведоци злочина терористичког ОВК на Косову живе у опасности, упозорава швајцарски Ноје цирхер цајтунг. Како се објашњава у тексту, они који би могли да актуелне косовске лидере ставе иза решетака проживљавају нову агонију, јер се очекује почетак рада новог суда за истрагу ратних злочина ОВК.

– Моћници у земљи раде све како би спречили истрагу ратних злочина – пише за Ноје цирхер цајтунг новинарка Радио-телевизије Косово Сербезе Хаџијај и преноси причу Халила (име промењено), који је спреман да сведочи пред судом за злочине ОВК у Холандији о томе како је пре 17 година био затворен и мучен у једном логору у албанским планинама, који су држали косовски борци.

– Његов прекршај је тај што је, након рата, у борби за власт подржавао једног косовског Албанца, противника ОВК. Због своје безбедности Халил мора да остане анониман. Он живи на Косову – међу онима који би да га ућуткају… Побуњеници ОВК, који су до данас на власти на Косову, након рата су извршавали политичке атентате, држали логоре и изводили осветничке акције против Срба и Рома – наводи се у тексту.

Реаговања

Оливер Ивановић, лидер ГИ СДП

Контакти с Харадинајем као премијером били би неугодни сами по себи, јер српско тужилаштво има озбиљан предмет против њега. Како ће се срести наш будући премијер са њим, то не знам, са рукавицама или без рукавица, у сваком случају, то ће представљати неугодан сусрет.

Александра Јоксимовић, Центар за спољну политику

Харадинајево име носи симболички и психолошки терет у односу на Београд и верујем да ће се, без обзира на то ко буде премијер, овај процес наставити уз координацију Брисела.