Прочитај ми чланак

НАТО-ова „ЦИГЛА У ЗИДУ” за рушење Србије

0

Парламентарна скупштина НАТО-а спрема се да усвоји извештај о Западном Балкану, у коме ће за све што је лоше у региону бити оптужена Србија. Наша делегација спрема амандмане и извештај оцењује као скандалозан.

Парламентарна скупштина НАТО-а (ПС НАТО) почиње данас заседање у главном граду Грузије, Тбилисију и траје до недеље. Ово тело окупља не само земље-чланице северноатлантске алијансе, па и Србија има своју сталну делегацију при ПС НАТО-а.

На претходним заседањима у жижи НАТО парламентараца била је Русија, односно „руска претња“, како на Западу воле да се изражавају. Сада, међутим, у фокус рада улази и Балкан.

Тако је члан британског парламента Ричард Бенион сачинио извештај у коме се Србија карактерише као узрочник и могући кривац за све лоше процесе у региону.

Аналитичар Александар Павић каже да су политички домети ПС НАТО-а суштински никакви.

„Они могу да служе као медијска припрема или као средство медијског рата или притиска, а НАТО је оно што Америка одлучи или евентуално оно у шта Британија или бриселска бирократија успеју да увуку Америку“, каже Павић.

Извештај Одбора за економију и безбедност о Западном Балкану ПС НАТО-а може да буде, сматра Павић, у тренутку када нови амерички председник није преузео све механизме власти и док траје борба о томе у ком правцу ће америчка спољна политика кренути, као згодно средство притиска или утицаја на нову америчку администрацију.

„То има тежину за јавно мнење и само је још једна цигла у зиду, што би рекао ’Пинк флојд‘, прављења негативне слике о Србији као предигре за, очигледно, неке нове агресивне намере које НАТО има на нашем простору“, сматра Павић.

Бенионов извештај написан је произвољно, обилује грешкама, а оцене о Србији су политички мотивисане или су производ крајњег политичког незнања, каже народни посланик Владимир Ђукановић, члан српске делегације у ПС НАТО-а.

Извештај једнострано представља политичку ситуацију на Западном Балкану, а за све што је лоше оптужује се Србија, наставља Ђукановић. Нема оптужби за покушај стварања „Велике Албаније“, а на албански фактор гледа се благонаклоно.

„На Косову и Метохији све је било идилично док се није појавио српски воз који је подигао политичке тензије. О претњама косовских политичара према локалним Србима и томе што је Приштина једнострано прекинула бриселски дијалог нема ни речи“, каже Ђукановић.

Он најављује да ће српска делегација на заседању ПС НАТО-а предложити измене Бенионовог извештаја, који оцењује као скандалозан.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/analize/201705261111329498-nato-parlamentarna-skupstina-izvestaj-zapadni-balkan1/