Прочитај ми чланак

ИРАН: Саудијска Арабија — америчка „крава музара“

0

Врховни лидер Ирана, ајатолах Али Хамнеј, изјавио је данас да је Саудијска Арабија „крава коју музу“ Сједињене Америчке Државе, а то је рекао недељу дана након што је амерички председник Доналд Трамп боравио у Ријаду, где је потписао велики број уносних уговора са саудијским властима.

Хамнеј је истакао да Саудијска Арабија дели своје богатсво са „паганима и непријатељима“, преноси АП позивајући се на иранску полузваничну новинску агенцију „Фарс“.

© AP Photo/ Office of the Supreme Leader

„Тупоглава саудијска влада мисли да може да придобије пријатељство непријатеља тако што им даје новац“, рекао је Хамнеј, додавши да је Саудијска Аранија, бастион ислама, „окрутна према верницима, а љубазна према паганима“.

Трамп и саудијски краљ Салман потписали су, током посете америчког председника Ријаду прошле суботе, низ споразума укупне вредности више од 380 милијарди долара, који ће бити реализовани у наредних десет година.

Између осталог, потписали су и споразум о оружју вредан 110 милијарди долара, подсећа америчка агенција.

Претежно шиитски Иран и већином сунитска Саудијска Арабија подржавају супротне стране у сукобима у Сирији, Јемену и другде на Блиском истоку, напомиње АП.

 

БОНУС ВИДЕО

Александар Радић, коментатор и војнобезбедоносно-политички аналитичар и Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери у разговору са гл.одг.уредником Србин.инфо, Дејаном Петром Златановићем, анализирали су тренутно војно безбедоносно стање у Србији, српским земљама на Балкану и државама у суседству.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.