Прочитај ми чланак

„И ПОСЛЕ ТИТА – ТИТО“ Овако се живело у Југославији: Да ли је боље било тада?

0

Током четири деценије Југославије, сваког 25. маја славио се службени рођендан Јосипа Броза Тита (заправо је рођен 7. маја). Након 1957. тај је дан добио назив Дан младости, а након Титове смрти манифестација се звала "И после Тита - Тито".

Средишњи додгађај овог симболичног празника социјалистичког концепта братства и јединства био је слет на стадиону ЈНА, којем је претходило вишедневно ношење штафете младости.

На слетовима су учествовали пионири, омладинци, студенти, али и припадници свих родова војске СФРЈ.

Према правилима, из публике или средишта манифестације излазили би познати спортисти или други угледни омладинци, чврсто држећи Штафету младости и трчали би преко стадиона и пењали се до свечаних трибина на којима су били Тито, Јованка и најближи сарадници. Штафета је сваке године била другачије дизајнирана, а у њој су се налазиле поруке младих СФРЈ за „вољеног председника“ из свих република СФРЈ.

Последња штафета је направљена и донета у Београд 1987. године, седам година након Титове смрти.

Упркос свему празник којим се обележавао датум рођења председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, успешно је преживео и његову смрт и распад Југославије те га и данас многи обележавају, махом они који тврде да је „тада“ било боље него данас.