Прочитај ми чланак

ВЕЗА С НИЧИЈОМ ЗЕМЉОМ: Зашто је Кина бесна због новог индијског моста (ВИДЕО)

0

Мост Дола Садија направљен је толико чврсто да може издржати војне тенкове од 60 тона, а користан је и зато што ће скратити време путовања са једне стране реке на другу за осам сати

Индија је отворила мост дуг 9,15 километара на реци Лохит која спаја оспоравану државу Аруначал Прадеш са североисточном државом Асам.

Кина тврди да је Аруначал Прадеш њихова територија и сматрају је јужним Тибетом. Пекинг је оштро критиковао индијску одлуку да дозволи тибетанском духовном лидеру Далај лами да посети државу и протестовали су против развоја војне инфраструктуре на том подручју.

Индија тврди да има на то право. „Док Кина постаје агресивнија, време је да јачамо наше физичке инфраструктуре којима ћемо бранити нашу територију“, рекао је министар унутрашњих послова Кирен Ријију. Он је истакао како је Аруначал Прадеш део Индије и да се то никада неће променити.

Изградња моста Дола Садија почела је 2011. године. Направљен је толико чврсто да може издржати војне тенкове од 60 тона. Осим што ће послужити у војне сврхе, уколико до тога дође, мост ће скратити време путовања са једне стране реке на другу за осам сати.

„Био је то тежак посао и велики инжињерски изазов, а брзина у извођењу радова зависила је и од компензацијских проблема“, рекао је званичник из компаније Навајуга.

Ипак, радови су завршени на време. Сада граде двосмерни аутопут, надограђују стари пут из Другог светског рата и раде на још четири пројекта која се тичу проширења пута. Праве и место за слетање тешких транспортних авиона, на чему раде ужурбано.
„Желимо мир, али частан мир. Морамо бити способни да победимо свакога ко мисли да смо слаби“, рекао је министар Рајнат Синг.