Прочитај ми чланак

Шта је „Књига о Дражи“?

0

Преко шездесет година прошло је од првог издања Књиге о Дражи, у Канади 1956. Зашто поново ова књига и по чему је јединствена?

Књига о Дражи први пут је објављена 1956. године о десетогодишњици убиства Драгољуба Михаиловића, у Виндзору (Канада), у издању Српске народне одбране. Књигу је приредио Радоје Л. Кнежевић, професор, истакнути члан Српског културног клуба, члан Управног одбора Демократске странке и министар двора после пуча од 27. марта 1941.

Радоје Л. Кнежевић, приређивач „Књиге о Дражи“

Књига о Дражи је најзначајнији издавачки пројекат српске емиграције у последњих 100 година. Међу ауторима који су сарађивали су: Слободан Јовановић, Миодраг Пурковић, Живко Топаловић, Адам Прибићевић, Милан Гавриловић, Звонимир Вучковић, Карло Новак, Свети владика Николај Велимировић, низ странаца међу којима и Алберт Б. Сајц, Џаспер Рутем, Валтер Р. Мансфилд и Роберт Х. Магдауел.

Поред ауторских прилога, који су прикупљени из најзначајнијих часописа емигрантске штампе, али и писани специјално за Књигу о Дражи, приложена су и оригинална писма и фотографије најближих сарадника генерала Михаиловића и других истакнутих чланова ЈВуО.

Предговор књизи, на преко 30 страница опремљених научном апаратуром, написао је др Душан Т. Батаковић, директор Балканолошког института САНУ.

Књига је у слободној продаји – пуна цена је 4000 динара (плаћање на рате) а цена са попустом за готовинско плаћање је 3200 динара.

Књигу можете наручити ОВДЕ или телефоном на 011 40 60 390, 011 39 80 739, 011 39 80 741.

Рекли су о књизи

Радоје Л. Кнежевић: Једва је потребно рећи да ово није књига ни пропаганде за било кога, ни рекриминација било против кога. Ово је поштен напор и допринос да се историја наших борби и страдања сазда на пуном и непоштедном изношењу истине.

Величина Михаиловићева покрета отпора, демократског и свеобухватног, лежала је у томе што је он умео да око једног великог и светог циља скупи заједно људе најразличитијих политичких тенденција – либерале и клерикалце, ројалисте и републиканце – све оне који су хтели независну државу и демократски поредак у њој.

Смисао те народне борбе био би фалсификован ако би се једној оваквој књизи дао у било ком погледу једностран карактер.

Душан Т. Батаковић

Душан Т. Батаковић: У српској дијаспори – оној која је самостално, без утицаја бољшевичке идеологије и титоистичке пропаганде, просуђивала о заслугама појединих војних команданата на југословенском простору – изузетност Михаиловића, као примера аутентичног родољуба и неумољивог борца против пошасти нацизма и фашизма, била је неупитна. Такви ставови додатно су, у деценијама после Другог светског рата, били оснажени аутентичним сведочанствима његових сабораца и присталица који су, после успостављања комунистичке диктатуре у Југославији, завршили у емиграцији. Међу српским публикацијама, изузетну документарну вредност има и овде у целости прештампана Књига о Дражи.

Бранимир Нешић: Треба проучавати живот и дело ђенерала Драже из више разлога: нема бољег, праведнијег, честитијег, одважнијег и храбријег Србина од Драже. Убеђен сам да Срби не могу да схвате време у којем живе и да неће знати које кораке треба да праве у будућности, ако на прави, целовит и истинит начин не схвате ко је био Драгољуб Дража Михаиловић.

Немања Девић: Уз критички осврт на Књигу о Дражи као историјски извор, за историчара који се бави проучавањем догађаја у периоду 1941–1945, она ће представљати незаобилазно штиво и значајно врело сазнања. А у трагању за идентитетом изгубљеним 1945, водимо се и оним древним начелом: „Аudiatur et altera pars!“. 

Цитати из књиге

Слободан Јовановић: За живота он је био гоњен, клеветан, мучен, и најзад уморен. Његово је тело разнето на комаде, и он нема гроба. Али помени који му се чине широм целе наше емиграције показују да он и даље живи у души српског народа, и да ће ту живети увек, докле српско име буде трајало, јер он је дао своме народу све што смртни човек може дати.

Владика Николај Велимировић: Дража Михаиловић био је легендарна личност и за време свога живота; но његова мученичка смрт створила је око његовог имена ореол светог ратника. С временом тај ће ореол бити све светлији, а име Дражино све славније.

Шарл де Гол: Легендарни јунак, символ најчистијега родољубља и највиших југословенских војничких врлина, тај ђенерал није престао водити борбу на окупираном националном тлу.

Валтер Р. Мансфилд: Српски народ је у Дражи Михаиловићу видео оличење оних особина које су га кроз векове проводиле кроз тешка искушења, помажући му да се као народ одржи на овој балканској ветрометини.

Књига је у слободној продаји – пуна цена је 4000 динара (плаћање на рате) а цена са попустом за готовинско плаћање је 3200 динара.

Књигу можете наручити ОВДЕ или телефоном на 011 40 60 390, 011 39 80 739, 011 39 80 741.

Ново издање „Књиге о Дражи“