Прочитај ми чланак

Срби открили како Фејсбук СТВAРНО функционише и њихово откриће је ЗAСТРAШУЈУЋЕ

0

Колекција података коју "Фејсбук" прикупља разлог је што се та компанија може сматрати најутицајнијом на свету.

Српска фондација „Шер лаб“ завирила је испод површине, у алгоритме и конекције „Фејсбука“ како би боље разумела социјалну структуру и моћ овог гиганта. Њихово откриће докле заправо сежу „пипци“ ове друштвене мреже је застрашујуће.

Пре неколико година, Владан Јолер је са пријатељем из Београда почео је да истражује унутрашње функционисање једне од најјачих светских друштвених мрежа.

 Тим, који укључује и сајбер форензичке анализе и визуализацију података, раније је истраживао оно што називају „различите форме невидљиве инфраструктуре“ које стоје иза интернет провајдера у Србији.

Aли Јолер и његови пријатељи, овога пута су поставили себи виши циљ, пише ББЦ.

– Aко би „Фејсбук“ био држава, био би већи од Кине – објаснио је Јолер, иначе професор на новосадском универзитету, за ББЦ.

Сви ми радимо за Фејсбук БЕСПЛAТНО

Он тврди да не знамо готово ништа о ономе шта се дешава „испод хаубе“, упркос чињеници да као корисници дајемо највећи део горива – бесплатно.

– Сви ми када аплоудујемо нешто, када тагујемо људе, када коменаришемо нешто, практично радимо за Фејсбук – објаснио је.

Подаци о интеракцијама свакога од нас обезбеђују материјал за комплекс алгоритама које Фејсбук користи. Ту се, како објашњава Јолер, наше понашање претвара у производ. Покушај да се разоткрије тај скривени процес показао се као јако тежак задатак.

– Покушали смо да мапирамо све улазе, области у којима смо у интеракцији са „Фејсбуком“ и да видимо исход. Бележили смо све лајкове, шерове, постове, додавање фотографија, пријатеља, имена, све дозволе које дајемо „Фејсбуку“ преко апликација, попут статуса телефона, вај–фај конекције и могућности да се сними аудио – каже Јолер.

Сва ова истраживања дају само део целе слике, па се тим окренуо компанијама чији је Фејсбук такође власник, попут Вотс Ап и Инстаграма. Резултати су били застрашујући.

„Фејсбук зна колико ваше дете има година“

Подаци које дајемо „Фејсбуку“ кроз све друштвене мреже и апликације чији су они власници, могу да се искористе да израчунају нашу етничку припадност, сексуалну оријентацију, политичку припадност, социјалну припадност, распоред путовања и још много тога.

Једна мапа показује како је све – од линкова које објављујемо на „Фејсбуку“, страница које „лајкујемо“ до нашег понашања у многим другим крајевима сајбер-простора који су у власништву или су у интеракцији са компанијом (попут Инстаграма, „Вотс Ап-а“-а или сајтова који само користе „Фејсбук“ за логовање) – сви могу ући у огроман алгоритамски процес.

И тај процес омогућава Фејсбуку да циља кориснике са застрашујућом прецизношћу, са могућношћу да утврди да ли им се допада корејска храна, дужину њиховог свакодневног путовања до посла или старост њихове бебе.

Друга графика мапира дозволе које многи од нас добровољно дају „Фејсбуку“ преко својих бројних апликација на телефонима, укључујући могућност да чита све СМС поруке, преузима фајлове без дозволе, и приступа нашој тачној локацији.

„Фејсбук“ годинама тврди да су приватност података и безбедност пословања за њих најважнији. Подаци које прикупља „Фејсбук“, на пример, не могу да користе програмери за стварање инструмената за надзор, а компанија тврди да је то у складу са законима о заштити приватности у свим земљама.

Међутим, Јолер који признаје да су га његова истраживања учинила мало параноичним, забринут је за нашу будућност. Подаци ће остати у рукама једне фирме. Чак и ако су њени садашњи лидери одговорни и поуздани, шта је са онима који ће бити на њиховом месту за 20 година?

Британци: Рад Срба је импресиван“

– То је вероватно најобимније мапирање „Фејсбука“ које сам икада видела – каже др Џулија Повелс, стручњак за технологију права и политике на Универзитету Корнел.

– Истраживање показује јасно показује колико смо спремни да дамо да бисмо могли да комуницимо са својим пријатељима – каже она.

И док многи сматрају циљеве царства Марка Закерберга прилично бенигним, испоставља се није увек тако. „Фејсбук“, тврди др Повелс, „игра на наше основне психолошке импулсе“ вредновањем популарност изнад свега. Она ипак не очекује да ће истраживање „Шер Лаб“ довести до масовног егзодуса са „Фејсбука“ или драматичног пораста у разматрању технологије титана.

Јолер ипак истиче да ни њихове импресивне мапе не могу да дају прецизну слику о могућностима тог гиганта. Нема гаранција, на пример, да нема много других алгоритама који су још увек у великој мери строго чуване тајне. Међутим, Јолер подвлачи да је то и даље „једна и једина карта која постоји“ једне од највећих сила које обликују наш свет данас.