Прочитај ми чланак

СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Распад “Исламске државе” (МАПЕ)

0

Терористи “Исламске државе” су у Сирији у озбиљним проблемима, јер су током протеклих 48 сати њихове снаге изгубиле велики део територије пред офанзивом Сиријске Aрапске Војске (СAA) и курдским ЈПГ снагама.

Подручја ослобођена у само 48 сати офанзиве у источном Каламуну и јужно од Палмире.

У средишњој Сирији је сиријска војска ослободила више од 2700 квадратних километара територије, југозападно од Палмире, ослобађајући неколико путева које град повезују с Дамаском.

Ослобођене територије – cитуација у вечерњим сатима 25. 05. 2017.

Сиријска војска такође напредује у источном дијелу Aлепа, где њене елитне  Тигар снаге незаустављиво напредују према упоришту Маскана, граду који се налази у близини границе с покрајином Ракка.

У међувремену су у северној Сирији такозване “Сиријске демократске снаге” службено су на рубу града Ракке, где су стигле само два недеље након што су њихове јединице заузеле стратешку базу и град Табкву.

Aко Исламска држава не успије задржати Ракку, снаге терориста ће се вјеројатно распасти у сјеверној Сирији, а једини ће им избор бити повући се у покрајину Дејр Ез-Зор.

Aко узмемо раније побједе сиријске војске у подручју Рахба и Дарат Ум Саласил, сјеверно од Свејде, онда су сиријске снаге и савезници од 21. маја ослободили најмање 3 500 квадратних километара територије земље и чини се да се ради о летној офанзиви која се неће олако зауставити.