Прочитај ми чланак

РАДЕ ПАР МЕСЕЦИ, ниске плате, без заштите

0

Београд -- Србија ће од ЕУ тражити одређена средства из Европског социјалног фонда да би подржала мере активног запошљавања.

То је изјавио менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромашта у Влади Србије Иван Секуловић. Он је на форуму „Ка ефикаснијој политици запошљавања“ истакао да је „идеја да се заједно са Македонијом и Црном Гором од ЕУ тражи помоћ за смањење незапослености“.

Фото: Thinkstock

„Разговарамо са представницима Македоније и Црне Горе да заједнички затражимо новац из Европског социјалног фонда из кога се финансирају мере запошљавања у земљама ЕУ“ , рекао је Секуловић.

Додао је да је Влада Србије у мају прошле године усвојила Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике у процесу приступања ЕУ који предвидја већа издвајања за запошљавање младих.

Највећи проблем Србије и младих је, према речима председника УГС „Независност“ Зорана Стојиљковића, „огромна незапосленост и одлазак из земље високообразованих младих људи који не виде перспективу у Србији“.

„Други проблем је што је самозапошљавање и привремено и повремено запошљавање (прекарнизам) отишло толико далеко да је неодрживо јер млади добијају посао на неколико месеци, имају ниске плате и никакву социјалну заштиту“, рекао је Стојиљковић.

Додао је да се тренутно у Србији више издваја за пасивне мере социјалне заштите на коју имају право незапослени него за активне мере запошљавања.

„У једном тренутку се за запошљавање издвајало 0,007 одсто бруто домаћег производа, а сада је то и мање. Издвајања се морају повећавати и стимулисати послодавци да запошљавају нове раднике уз гаранцију да ће их задржати и после исплате донације“, рекао је Стојиљковић.

„Држава на основу стратегије економског развоја мора да каже шта жели да развија и сходно томе за неразвијена подручја, као што је крај где је рудник Ресавица, издвоји средства и стимулише, на пример, узгој лековитог биља или производњу сира и договори са трговинама да прихвате ту робу“, објаснио је Стојиљковић.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић истакао је да Србија ове године издвојила три миијарде динара за субвенције у запошљавању, али да зато много више даје страним инвеститорима. „Немам ништа против да се даје страним инвеститорима, али треба дати више и домаћим да би запошљавали младе“, рекао је Вуковић и додао да се при доношењу нових закона у расправу не укључује ни синдикат ни цивилно друштво.

Координаторка радне групе 17 Националног конвента о ЕУ Наташа Вучковић рекла је да треба повезати економски програм реформи, политику запошљавања и образовни систем јер када се детаљније анализира раст запослености може се закључити да се запошљавају млади до 19 година и старији преко 65 година, што значи да су ти млади ван школског система, а старији не могу да живе од пензије.

„Такво запошљавање је неодрживо, свет се данас развија на новим технологијама, а дуални систем школовања у Србији припрема младе да раде у страним компанијама, а шта ће бити ако те компаније оду из Србије“, рекла је Вучковић.

Модеран свет се, према њеним речима, развија на мултидисциплинарном образовању.