Прочитај ми чланак

ОД ЈЕСЕНИ ДИРЕКТАН ЛЕТ од Београда до Пекинга

0

Авио-компанија ХНА група од септембра уводи нову линију од српске престонице до главног града Кине. На тој маршрути саобраћаће "ербас А330-300", а слетаће и у Праг.

Пекинг и Београд ће се повезати од септембра! Кинеска авио-компанија „Хаинан ерлајнс“ увешће линију између престонице Србије и Кине, али преко Чешке. Планирано је да у првих неколико месеци на тој маршрути „ербас А330-300“, слеће и у Праг.

„Хаинан ерлајнс“ је већ поднео захтев кинеском Директорату за цивилно ваздухопловство. Њихов план је да на овој релацији саобраћају два пута недељно и то понедељком и петком. „Ербас А330-300“ има 260 места у економској и 32 места у бизнис класи.

Премијер Александар Вучић је уочи недавне посете Кини рекао да очекује коначни договор око авио-линије и наговестио да би нова линија током првих шест месеци могла да се одвија преко неког европског града.

АВИО-ГИГАНТ

Оснивач компаније ХНА је Чен Фенг, који је и члан Извршног одбора Свекинеске федерације индустрије и трговине, али и професор на неколико значајних универзитета у Кини.

О његовом успеху сведочи и податак да је 1993. започео бизнис у авио-индустрији са једним „боингом 737“, а компанија на чијем је челу данас има чак 13 аеродрома и 1.250 авиона, а запошљава 410.000 људи.
Компанија „ХНА група“ је недавно потписала писмо о намерама са Владом Србије о успостављању дугоочекиваних интерконтиненталних летова између два главна града.

Председник Кинеске југоисточноевропске пословне асоцијације, Марио Рендулић, је за „Новости“ тада изјавио да ће се лет за Кину Србији вишеструко исплатити, јер ће Београд постати хаб за путнике из Македоније, БиХ, Хрватске, Словеније.

– Авиони компаније „ХНА групе“ требало је да лете из Кине до Хрватске, али чим је Србија укинула визе Кини, они су одустали од намере за успостављањем авио-линије због компликованих визних и других техничких процедура, јер је Хрватска чланица ЕУ – истакао је Рендулић. – Три године се радило на успостављању ове везе, али од тога тренутно нема ништа. Повезивање са Кином је велика ствар и огромна предност Србије у односу на земље у региону.