Прочитај ми чланак

МОСТ КОЈИ СПАЈА: Званичници Српске и Србије на мосту Братољуб (ФОТО ПРИЧА)

0

Више хиљада грађана Подриња са обје стране Дрине окупило се на мосту "Братољуб" у Љубовији.

На средини моста сусрели су се предсједник Србије Томислав Николић и премијер Aлександар Вучић са предсједником и премијером Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, који су заједно посјетили мјесто радова на мосту.

Мост „Братољуб“ је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама ријеке, а његова укупна вриједност је 13 милиона евра.

Преостали су завршни радови на уређењу пјешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке.

Мост између Љубовије и Братунца дневно прелази 5.000 људи.

Вучић: Мост који спаја и води у будућност

Премијер Србије Aлександар Вучић изјавио је данас у Љубовији да ће мост „Братољуб“ када буде завршен спојити српски народ са обје стране Дрине, али и Србе и Бошњаке што га чини изузетно вриједним.

Након обиласка радова на мосту „Братољуб“ са предсједником Србије Томиславом Николићем, предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијером Српске Жељком Цвијановић, Вучић је рекао да је управо на том мјесту важно дати одговор на старо питање чија је суштина судбинска „зидови или мостови“.

„Одговорити на то питање на реци Дрини која на прави начин спаја, а не раздваја Србију и Републику Српску, Србију и БиХ јесте прави доказ да смо у стању да коначно положимо и цели испит онај на коме су многе генерације страдале и то у сопственој крви“, нагласио је Вучић.

Он је истакао да су мостови симболична веза која омогућава пристојан и заједнички живот и који указују колико смо потребни једни другима.

Према његовим ријечима, дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе самих и оних који су нам важни.

Премијер Србије је истакао да је велики нобеловац Иво Aндрић, изучавајући историју БиХ, схватио да су мостови много старији од путева и да су они увијек били спона између обала.

„Љубовија и Братунац, Србија и Српска не могу да постоје без мостова. Балкан неће опстати без мостова. Градити мостове значи да смо схватили да је то што смо толико различити и исти наш стари и крвави проблем, али и наша највећа шанса“, поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија и Српска не смију да стану на изградњи и да треба да граде не дванаест, него 120 и хиљаду нових мостова који ће превазићи све разлике.

Вучић је најавио да је у плану и да се убрзо уђе у изградњу тунела кроз Прескоп, што ће бити реализација вишедеценијског сна људи са обје стране Дрине. /крај/сас/фоно

Додик: „Братољуб“ – резултат успјешне сарадње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас у Љубовији да је мост „Братољуб“, између овог града и Братунца, резултат успјешне сарадње Србије и Српске у оквиру споразума о специјалним паралелним везама.

„Овде смо да свједочимо о великом успјеху који је урађен. Ова генерација политичара Српске и Србије оставља овај мост као доказ да смо радили и спојили људе овог краја на бриљантан начин“, поручио је Додик у обраћању на обиљежавању премошћавања ријеке Дрине и након што је посјетио радове на изградњи моста „Братољоуб“.

Он је нагласио да моста „Братољуб“ не би било да није било Владе Србије.

„Зато је огромна моја захвалност предсједнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Aлександру Вучићу, али и министрима. Морамо градити мостове да би све било ближе и јединственије, а овај је изграђен да спаја и да се овђе развија живот и рад“, додао је Додик.

Он је оцијенио да сада Република Српска и Србија развијају најбоље односе који се огледају у многим сферама и реализацији значајних пројеката. „Овај мост свједочи да смо спремни да радимо у немогућим условима. Наши планови односе се и на образовање, здравство, културу и све што је важно за наше људе“, каже Додик.

Према његовим ријечима, има још много ствари које Српска и Србија морају да ураде.

„Очекујем од новоизабраног предсједника Србије Aлександра Вучића да још више радимо, а захваљујем Николићу на успјешној и доброј сарадњи. Многи мисле да је једноставно водити државе, а Николић је показао на који начин се то ради, јер је одржао синергију институција Србије, али и Српској упутио ријечи које су нас охрабривале. За нас је увијек био ту и због тога му дугујемо захвалност за све што је учинино свих ових година“, истакао је Додик.

Он је навео да су захваљујући Николићу, Вучићу и министрима односи Српске и Србије најбољи до сада, што мора бити обавеза и генерација које долазе.

„Не смијемо стати него ићи даље, а то значи градити путеве, мостове, везе и живот“, закључио је Додик.

Обиљежавању премошћавања ријеке Дрине присуствовали су и предсједник Србије Томислав Николић, те премијери Српске и Србије – Жељка Цвијановић и Aлександар Вучић.

На скупу су били и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић, представници Савјета министара БиХ, локалних заједница овог дијела Србије, али и велики број грађана.

Потписивањем Протокола министара саобраћаја Србије и Републике Српске 2012. године започела је реализација пројеката изградње моста преко ријеке Дрине и заједничког граничног прелаза. Завршетак изградње моста планиран је до краја септембра.

Радови на мосту названом „Братољуб“, чије је вриједност 13 милиона евра, почели су 20. октобра 2015. године.