Прочитај ми чланак

„КЛЕЧКА“ И „СТАРО ГРАЦКО“ пред судом за злочине ОВК

0

Постоје нови докази за оба велика злочина над Србима, али и докази које је суд на Kосову одбацио, а који би могли да буду тема истраге Специјалног суда за злочине ОВК.

„Честитам! Потврђено је да је рат ОВК био правичан!“

Овим речима је адвокат који заступа Фатмира и Бељуља Љимаја, Насера и Сабита Шаље, Неџмена и Арбена Краснићи, Рефкија Мазреку и Бесима Шурдаја, који су као припадници ОВК 1998. године убили, а потом запалили тела 22 Србина у Клечкој, прокоментарисао ослобађајуће пресуде за своје клијенте.

Случај „Клечка“ и убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком, два су најбруталнија масакра које је ОВК починила над Србима на Косову. Случај „Старо Грацко“ окончан је због недостатка доказа, само два дана пре него што су Љимај и остали ослобођени у случају „Клечка“. Међутим, постоје индиције, а то је наговештено и из мисије Еулекса, да би случај „Старо Грацко“ могао да буде поново отворен — ако се буду појавили нови докази.

Оба ова предмета су иначе у зони интересовања Специјалног суда за ратне злочине ОВК, који би до крај године требало да почне са радом, пре свега, јер је главнокомандујући обеју терористичких група које су побиле Србе у Клечкој и Старом Грацком био —Хашим Тачи.

Управо због те чињенице, а с обзиром да је нови Суд за злочине ОВК заснован на извештају Дика Мартија, у коме је Хашим Тачи означен као „коловођа“ и у трговини органима и у масакрима Срба, постоји велика могућност да се оба случаја нађу поново столу Специјалног тужилаштва Суда за злочине ОВК.

Ово је за Спутњик потврдио, незванично, и један од заступника српских жртава, уз тврдњу да у оба случаја постоје нови докази који ће бити достављена тужилаштву новог суда.

„Не само да нису сви нови докази који су уврштени и прихваћени од новог суда, него су ту и стари које је косовски суд због политичких притисака, и то баш у случају ’Клечка‘, игнорисао јер се ради о Фатмиру Љимају који је био један од најближих сарадника Хашима Тачија и у ОВК и касније у странци, док се нису управо због хапшења Љимаја због ’Клечке‘ и политички растали“, каже наш саговорник.

На Косову се спекулише да је суд на Косову донео ове пресуде по „убрзаној процедури“ у оба предмета, јер су у току избори, а Љимај и његова странка су коалициони партнери са Харадинајем и Тачијем. Иначе, готово сви главни актери злочина над Србима из оба предмета су — на изборним листама кандидати за посланике и поред упозорења и британске и америчке амбасаде у Приштини „да странке воде рачуна кога стављају на листе“.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/politika/201705261111313154-klecka-staro-gracko-srbi-ubisztvo-presuda-ovk-/