Прочитај ми чланак

ДАНИ БЕОГРАДА У МОСКВИ: Српска престоница хоће да се развија заједно са руском

0

Пословни форум посвећен питањима развоја пословне сарадње између руске и српске престонице почео је обимним програмом манифестације „Дани Београда у Москви“.

Учествовали су градоначелник Београда Синиша Мали, министар градске владе Москве и руководилац Канцеларије за спољнополитичке и међународне везе Сергеј Черјомин, помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић, председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, потпредседник Московске трговинско-индустријске палате Сурен Вардањан и други званичници. Учесници су размотрили перспективе сарадње Москве и Београда у социјалној сфери, у области здравства, културе и спорта.

Сарадња двеју престоница почела је 1994. године, а 1995. су одржани први Дани Москве у Београду, рекао је у своме излагању на форуму С. Черјомин. „За Москву је сарадња са Београдом веома важна. Савремени Београд се веома интензивно развија. Један од циљева данашње конференције је разматрање могућности за заједничку реализацију најперспективнијих пројеката“, истакао је министар.

Градоначелник Београда се захвалио Московској градској влади за могућност коју је пружила Београду да прикаже своју културу и историју, да демонстрира економски и инвестициони потенцијал, као и за помоћ у организацији Дана Београда у Москви. „Наши братски народи и земље теже да развијају и јачају постојеће односе. Прошлогодишњи Дани Москве у Београду и овогодишњи Дани Београда у Москви велики су корак на путу ка том циљу“, рекао је он. „Ми желимо да се развијамо заједно са Москвом и да покажемо да она има верне пријатеље који је никада неће издати“, нагласио је Мали.

По завршетку пленарног заседања форума почели су са радом округли столови по питањима трговинско-економске сарадње у области туризма уз учешће представника српских и московских пословних кругова.

За данас је предвиђен сусрет градоначелника Београда Синише Малог са градоначелником Москве Сергејем Собјањином, током којег ће бити потписан нови трогодишњи програм сарадње главних градова и протокол о развоју везе између Централног административног округа Москве и београдске општине Савски Венац. Дани Београда ће трајати до 28. маја.