Прочитај ми чланак

БУГАРИ ЉУТИ ЗБОГ ПУТИНОВЕ ИЗЈАВЕ „словенска писменост кренула са македонске земље“

0

ТВРДЕ ДА ЈЕ ЋИРИЛИЦА НАСТАЛА ПО ВОЉИ СТАРЕ БУГАРСКЕ ДРЖАВЕ И УЗ ЊЕНО УЧЕШЋЕ

Бојко БОРИСОВ амбасадору Русије у Софији, Анатолију Макарову, рекао да је ћирилица настала по вољи и уз учешће бугарске државе за време време владавине њеног цара Бориса Првог Михаила. Нагласио је да је то неоспориви допринос Бугарске европској и светској култури.


Красимир КАРАЧКАНОВ: „Русија мора престати да од историје прави политику. На руској империјалној политици лежи огромна кривица за формирање екстремног македонизма. Русија такве појаве поново подстиче. Изјаве да је Свети Климент македонски светитељ могу се прихватити само уколико македонски и бугарски значе једно те исто“.

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Нико у Русији не покушава да пориче допринос Првог Бугарског царства у стварању словенске писмености. То би противречило историјским чињеницама. У овом случају је било речи о „македонској земљи“ као о географском појму. Још у време Римске империје је регион у којем су се родили и радили светитељи Ћирило и Методије називан Македонијом“.

РЕЧИ Владимира Путина да је словенска писменост у Русију дошла „са македонске земље“, изговорене приликом сусрета у Кремљу са Ђорђем Ивановом, изазвале су незадовољство у – Бугарској.

Председник бугарске владе предочио је амбасадору РФ у Софији, Анатолију Макарову, да „такве изјаве управо на 24. мај, који је званични празник Бугарске, провоцирају оштру реакцију међу бугарским грађанима“.

Софијски медији су објавили да је Борисов нашао за потребно да Макарову чак покаже „макету старе Плиске“ – да би га подсетио одакле су „основе хришћанства кренуле по словенским земљама“.

Наводе и ово: „Борисов је (руском амбасадору) говорио и о инвестицијама бугарске државе у рестаурацију Велике базилике унутар чијих зидова су Климент и Ангеларије писали прве књиге на ћирилици“.

Прес-служба бугарске владе објавила је такође:

„Премијер је истакао да је ћирилица настала по вољи и уз учешће бугарске државе за време време владавине њеног цара Бориса Првог Михаила. По речима Борисова, то је неоспориви допринос Бугарске европској и светској култури. Он је указао да на азбуци створеној на бугарској земљи и данас пишу десетине народа у свету, укључујући и оне који живе на територији Русије“.

Много рескија била је реакција Красимира Карачканова, вице-премијера и министра одбране. Јер, он је оценио да „руска политика никада није била правична према Бугарској и бугарској историји“.

Карачканов је нашао за могуће чак и да ћирилицу прогласи за „бугарску азбуку“:

„И Руси имају писменост захваљујући бугарској азбуци. Цео културни пројекат словенске азбуке је дело бугарске државе. Мислим да ће се председник Русије за наредни 24. мај боље припремити“.

Он је још устврдио да је и „сам пројекат Македоније – пројекат Коминтерне чије је седиште било у Москви“. И у наставку изговорио:

„Русија мора престати да од историје прави политику. На руској империјалној политици лежи огромна кривица за формирање екстремног македонизма. Русија такве појаве поново подстиче. Изјаве да је Свети Климент македонски светитељ могу се прихватити само уколико македонски и бугарски значе једно те исто. Наука то одавно зна“.

Карачканов је, да подсетимо, лидер партије ВМРО – Бугарски национални покрет. Зато не изненађује што је додао:

„Бугарска је увек помагала Македонији и то ће наставити. Али, упозоравамо све, па и пријатељску Русију, да нећемо трпети изругивање са нашом историјом“.

Огласио се и лидер партије Атака Волен Сидеров. Био је саркастичан:

„У Русији је уочљив прогрес: раније се тамо учило да је Лењин створио азбуку, а данас – да је она дошла са македонске земље“.

На све ово се осврнула портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова која је рекла:

„Нико у Русији не покушава да пориче допринос Првог Бугарског царства у стварању словенске писмености. То би противречило историјским чињеницама. У овом случају је било речи о „македонској земљи“ као о географском појму. Још у време Римске империје је регион у којем су се родили и радили светитељи Ћирило и Методије називан Македонијом. У вези са овим све треба да буде до крајности јасно“.

Захарова је реакције из бугарске назвала „вештачки надуваваним скандалом“ који може унети напетост у руско-бугарске односе.

Додала је да Русима нико не треба да објашњава шта Ћирило и Методије значе за Бугарску.