Прочитај ми чланак

ПРОЦУРИЛО – НЕ ПОМАЖЕ НИ РЕФЕРЕНДУМ: Хтели или не, сви ће морати да уведу евро!

0

Данска, а и остале чланице ЕУ, можда ће ускоро бити приморане да уведу евро.

Иако су Данци већ изгласали на референдуму да не желе евро, Европска комисија ће изгледа присилити ту скандинавску земљу да ипак усвоју јединствену валуту, пишу немачки медији.

Белешке су процуреле са прошлонедељног састанка у Стразбуру, а у њима пише како Комисија жели да свих, сада 27 чланица Уније, усвоје евро до 2025. године.

Званичници ЕУ наводно ће да траже буџет који ће бити усклађен са евром и да има фиксну пореску уплату од свих држава чланица.

Међутим, комесар ЕУ задужен за евро Валдис Домбровскис, каже да је све погрешно пренето.

“Било је неких забуна. Оно о чему ће се расправљати у наредном периоду јесте каква ће бити монетарна унија у будућности. То не значи да ће чланице морати да усвоје евро. Нисмо одредили ни неке временске одреднице, али наравно да охрабрујемо чланице да се припремају на неопходне мере”, рекао је.

Евро користи тренутно 19 чланица блока. Девет преосталих земаља, укључујуц́и Бугарску, Хрватску, Чешку, Данску. Мађарску, Пољску, Румунију, Шведску и Велику Британију (у процесу Брегзита), не користе евро као националну валуту.

Европска комисија би наводно, требало да одржи састанак о будуц́ности евра ускоро. Како преносе медији, у белешкама јасно пише да се жели контрола над коришћењем те валуте.