Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНЕ ВЕСТИ: Београд прославио своју славу, Спасовдан

0

Литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама, Град Београд је обележио своју славу – Вазнесење господње, Спасовдан.

Након литургије, уз звона са свих градских и приградских цркава, кренула је свечана литија улицама града у којој су учествовали домаћин славе – заменик градоначелника Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић и представници Града Београда, принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

Фото: Н.С.

Током литије, која је формирана испред Вазнесењске цркве, одржане су три молитве: молитва за живот и здравље Београђана, молитва за мир и благостање и молитва за помен свима који су животе дали за очување и слободу Београда.

Литија, у којој је учествовало неколико стотина људи, кренула је улицом Адмирала Гепрата, а затим се упутила ка Улици краља Милана до Теразија, где је прочитана прва молитва.

Фото: Н.С.

Колона се затим кретала Кнез Михаиловом и Париском улицом до Патријаршије и Саборне цркве, где је читана друга молитва, а потом се упутила Поп Лукином, Бранковом, Краљице Наталије и Добрињском улицом до порте Вазнесењске цркве, где је симболично затворен круг и прочитана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Фото: Н.С.

Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус престонице, у част обнове и напретка.

Фото: Н.С.

Старозаветна слава симболично указује на уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност и представља један од десет празника посвећених Христу.

Вазнесење спада у покретне празнике, увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

Фото: Н.С.

Градоначелник Београда Синиша Мали честитао је славу свим Београђанима и пожелео им да буду поносни на свој град.

„Спасовдан је један од најзначајнијих празника које обележавамо и зато данас из нашег града треба да пошаљемо поруку мира, пријатељства, разумевања и толеранције. Желим вам да данашњи дан проведете поносни што сте део Београда и срећни што је он део вас“, наведено је у честитки градоначелника.

Фото: Н.С.

Он је додао да је Београд град свих својих грађана, град отвореног срца и раширених руку.

„Град на који можемо бити поносни и зато данас славимо Београд“, наводи се у честитки.