Прочитај ми чланак

БЕОГРАД СЛАВИ СПАСОВДАН: Први пут ће у литији бити и мошти Стефана Лазаревића

0

Мошти деспота Стефана Лазаревића први пут преносе се улицама Београда током литије поводом Спасовдана - славе града, 25. маја, најављено је у Скупштини града.

Председник Православно-спортског друштва „Света Србија“ Димитрије Стикић казао је да ће први пут на литији учествовати ученици од петог до осмог разреда 30 основних школа из општина Палилула и Чукарица.

„Очекујемо од 1.000 до 2.000 деце на овогодишњој литији. То су наши најбољи ђаци… и тиме ћемо промовисати и знање на градској слави“, казао је Стикић и додао да ће деца бити доведена и враћена градским превозом и имати слободан дан у школи.

Он је казао да ће се деца током славе „дружити са познатим личностима – Жељком Васићем, Невеном Божовић, Николом Роквићем, Слободаном Тркуљом“.

О церемонији су говорили и старешина Вазнесењске цркве Арсеније Арсенијевић и заменик градоначелника Андреја Младеновић који је казао да је „слава повод и време за напредак и благостање“.

Током литије, која се одржава у част крсне славе града Вазнесења Христовог, по први пут градским улицама биће пренете мошти деспота Стефана Лазаревића.

Због тога у четвртак, 25. маја, на снази ће бити посебна организација саобраћаја, саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

Од 9.30 до 11 часова, због потреба организације литије, за моторни саобраћај ће се затворити Улица адмирала Гепрата (од раскрснице са Балканском и Гаврила Принципа до раскрснице са Добрињском улицом, као и улаз у Улицу адмирала Гепрата из правца Кнеза Милоша).

Од 11 до 14 часова, за време проласка литије, затвараће се за саобраћај деонице литије и како поворка буде пролазила, тако ће се саобраћајнице на траси отварати за саобраћај.

Траса литије је следећа: Улица адмирала Гепрата (почетак испред Цркве Светог Вазнесења), Кнеза Милоша (од Адмирала Гепрата до Краља Милана), Краља Милана, Теразије (заустављање пет, 10 минута испред хотела „Москва”), Кнез Михаилова, Париска (заустављање испред Саборне цркве), Улица кнеза Симе Марковића, Поп Лукина, Бранкова, Краљице Наталије (од Зеленог венца до Добрињске) и Добрињска улица.

Тог дана, од 10 до 15 часова, биће уклоњени сви привремени монтажни објекти (покретни продајни објекати и баште отвореног типа), који ометају трасу литије.