Прочитај ми чланак

ПАРОВИЋ: Народњачко-суверенистичка коалиција баланс Вучићевој политици

0

На недавно завршеним председничким изборима у Србији, Мирослав Паровић се кандидовао као најмлађи лидер једне политичке партије и трку завршио као последњепласирани. Упркос томе, кампања коју је водио имала је неколико упечатљивих порука.

Господине Паровићу, пре свега да ли сте задовољни постигнутим резултатом и како оцењујете политичку сцену Србије после завршених предесничких избора?

Имајући у виду да ми је један од кључних мотива учешћа на изборима била промоција стратешких политичких тема, онда могу рећи да сам задовољан. Са друге стране ја сам у кампању по званично доступним подацима уложио више од десет пута мање новца од конкуренције и у медијима био најмање заступљен, што је такође значајно допринело томе да у укупном збиру узмем мало гласова. Но, општи је утисак да сам „побрао“ доста симпатија што ће у блиској будућности неминовно бити преточено у већу подршку мени и Народном слободарском покрету.
Што се политичке сцене тиче мислим да су избори допринели томе да сада свима постане много јасније да у Србији реално постоји са једне стране Вучићева власт и са друге стране „анти Вучић“ опозиција, док је трећи политички пол чији сам ја један од покретача у повоју и са добрим изгледима да буде коначно формиран.

Често причате о потреби трећег политичког пола. Шта под тиме подразумевате?

Подразумевам једну народњачко-суверенистичку коалицију која би била баланс центристичкој политици коју форсира Александар Вучић. Кључне одлике политике трећег пола морају бити инсистирање на ресуверенизацији Србије и њеном укључивању у нове европске токове који воде ка политичким, економским и безбедносним интеграцијама на осовини Париз-Берлин-Москва.

Уколико ми не будемо успели да формирамо јак трећи пол, „анти Вучић“ опозиција ће на тој простој политичкој платформи „доле Вучић“ грађанима још једном подвалити НАТО причу и Србију гурнути у раље овог војно-политичког савеза.

Можете ли појаснити шта подразумевате под осовином Париз-Берлин-Москва?

У најкраћем то је Европа без НАТО пакта. Србији је НАТО стратешки непријатељ, а интеграције у шири европски простор животни императив. Ова логика све више важи и за државе попут Француске, Немачке, Мађарске и других, тако да ту треба тражити простор и за ово транзитно време, а посебно на средњи и дуги рок.

Један сте од ретких политичара из патриотског политичког спектра који јавно прича да је за Србију потребна сарадња са Западном Европом. Да ли Вам то односи гласове?

Србији је неопходна сарадња и за Западном Европом. Свако ко је нормалан то зна, а коме то није јасно само нека погледа где велики број наших грађана одлази да живи и ради. Попут воде и живот налази своје путеве, а нормална политика прати живот и гледа да га олакша.
Ми смо као народ на граници цивилизација и преко наших земља пролазе геополитички коридори. То значи да ми једноставно морамо бити конструктивни део цивиизацијских токова или ћемо бити уништени.

Срећна околност је што је данас конструтивост бити пут сарадње Русије и Немачке, као и бити „нога у вратима“ за кинеску економију у Европи.
У кампањи сте често истицали утицај шиптарске и црногорске мафије на Србију. Чак сте рекли да би „велика Албанија“ као пројекат пропала за пет минута уништењем шиптарске мафије. Како је то могуће?

Велика Албанија као идеја није базирана на културолошким, историјским или цивилизацијским тековинама већ само и искуљчиво на мафији и тероризму. Имајући то у виду јасно је да је удар на шиптарску мафију у суштини удар на потпорне стубове те злочиначке идеје.

Оно што се мора знати је да Србија и Република Српска могу да одсеку највећи део коридора којим та мафија Европу снабдева дрогом, а Блиски Исток оружјем. Пресецањем тих коридора се значајно слаби моћ шиптарске мафије, а као што рекох то руши и пројекат „велике Албаније“.

А шта је са црногорском мафијом?

По Србе је црногорска мафија још гора него шиптарска. Ова мафија на челу са Милом Ђукановићем је искористила стару идеју црногорске државности како би себи обезбедила државу. НАТО пакт је наравно то препознао и помогао тој мафији да направи независну државу, али уз услов да она буде антисрпска и антируска.

Ова мафија је Црну Гору довела до тога да пред туристичку сезону свако мало имамо извештаје о обрачунима са смртним исходима дуж целе ревијере. Такође, услед непланске градње море на црногорском приморју је најзагађеније на целом Јадрану. Замислите ту слику?! Људи се купају у загађеном мору, док се криминалци убијају на обали и подмећу бомбе једни другима под аутомобиле. То је слика и прилика резима и жртве су сви, а поготово људи који живе од туризма.