Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Желим 10. круну у Београду!

0

Најтрофејнији европски стратег после две непроспаване ноћи и прославе титуле у Истанбулу: Биће тешко, али волео бих да се са Фенербахчеом догодине радујем у мојој Србији и мом граду

Foto: Epa/Soeren Stache

СИГУРНО сте и ви једни од оних који сте „сигурно знали“ да ће Жељко Обрадовић освојити титулу првака Европе са Фенербахчеом. Међутим, само један човек је са сигурношћу знао да ће популарни Жоц бити скоро иста легенда као и он. Покојни професор Александар Николић је ово поуздано знао, мало коме причао о томе, а пре три дана је стигла нова потврда: „чачански Фил Џексон“ (мада га многи пореде са Петом Рајлијем) је учврстио своју позицију на тренерском трону Европе. Девета титула. Четворица испод њега имају по четири, онда следе остали… Велики, али не толико велики.

После две непроспаване ноћи Жељко Обрадовић се одазвао позиву „Новости“.

– Славили смо у недељу. Али смо славили и у понедељак. Били смо прво у нашој дворани са председником клуба, новинарима, а затим и на чувеној авенији Багдад у Истанбулу. Славило се у великом стилу – каже Обрадовић.

На питање да ли су Турци свесни шта им се догодило у недељу увече и да ли знају колико вреди прва титула у клупској кошарци у земљи која спорт воли исто колико и Ататурка, Обрадовић одговара:

– Знају врло добро! Велика је љубав према кошарци у Турској. Много се улаже у овај спорт и велика је енергија потрошена да се фајнал-фор организује у Истанбулу. Посебно наглашавам да више од 30 милиона људи навија за Фенербахче. Чини ми се да је сва та енергија била у недељу увече уз нас.

А, о ономе да смо „сви знали“ да ће да се девети пут попне на кров Европе…

– Сада је то лако да се каже. Али, мој стручни штаб и сви моји играчи најбоље знају колики је, у ствари, притисак био када смо знали да је фајнал-фор у нашем граду и да ћемо ми играти на њему. Међутим, мене и њих је додатно опустило то што смо месец дана пред турнир ушли у врхунску форму и што смо полуфинале са Реал Мадридом и финале са Олимпијакосом одиграли онако како смо желели. Сви смо веома поносни – додаје Обрадовић.

Први пут се на кров Европе популарни Жоц попео као 32-годишњак, давне 1992. са Партизаном у „Абди Ипекчију“ са Партизаном. На врло симболичан начин је свој девети трофејни круг затворио такође на Босфору. После 25 година.

– Било је ове сезоне много разлога за подсећање и враћање филма 25 година уназад. Нисам до финала много размишљао о том податку, али много је пријатеља који ме на прелеп начин подсећају да сам први трофеј освојио у Истанбулу сада и овај девети – наставља Обрадовић.

Прилика за јубиларни, десети, биће следећег маја у Београду.

– То би било веома, веома лепо. Али, пут кроз напорну сезону и пут ка фајнал-фору је невероватно тежак. Имам огромну жељу да са Фенербахчеом будем учесник тог турнира, у мојој Србији и мом Београду. Да се и тамо радујемо – жели Жељко да јубиларну титулу освоји у „Београдској арени“.

Питање је сада, наравно, и са којим тимом ће Фенер у сезону 2017/2018.

– Не верујем да ћемо знатно мењати састав екипе. Наравно, испоштоваћемо све жеље наших играча, али желимо да поново имамо тим који ће бити вредан пажње и спреман за одбрану трофеја – најављује Обрадовић.

Од Истанбула 1992. до Истанбула 2017. Девет пута са пехаром у рукама! Можда смо то негде видели сви, али у ово су пре 25 година „видели“ само покојни Професор и Жељко!

ЕРДОГАН ЈЕ ИСКРЕН У ЧЕСТИТКАМА

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган је пре два дана на једном скупу у Истанбулу захвалио српском министру иностраних послова Ивици Дачићу што су Срби донели титулу Фенербахчеу. Ова изјава дошла је и до Жељка Обрадовића

– Имам стручни штаб и екипу са представницима осам земаља који су Уједињене нације у малом. Поносан сам на Србе око себе, од људи из стручног штаба Андроића и Зимоњића, до Богдановића и Калинића на паркету – каже Обрадовић.

КАКО ПРОТИВ ТОФАША

НАЈТЕЖИ посао Фенер је завршио у недељу. Али, у среду га чека нешто још теже, према тврдњи Жељка Обрадовића:

– Играмо меч плеј-офа са Тофашом и из искуства знам да је прва утакмица после неколико дана славља и опуштања, у ствари, најтежа. Пуна срца и искрено сам одговорио телефоном на многе честитке и свима се захваљујем. Али, ја сам већ у канцеларији и спремам утакмицу са Тофашом. Баш ме занима како ће то да изгледа – каже Обрадовић кроз широк осмех.

ТРЕНЕРСКЕ ТИТУЛЕ

*9 Жељко Обрадовић

* 4 Гомељски, Ферандиз, Маљковић, Месина

* 3 Николић, Гершон

* 2 Ивковић, Алексејев, Гамба, Павличевић

* 1 Тањевић, Новосел, Пешић, Пасквал, Барцокас, Ласо, Итудис