Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋИ МИТ О ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ: Да ли је ИQ предсказатељ успеха?

0

Да ли сте се икада запитали како је оно бистро и препаметно дете које сте некада били, које је остваривало врхунске резултате у школи, завршило заглављено у бесмилслу свакодневне рутине кућа - посао?

Изгледа да коефицијент интелигенције и није тако битан предсказатељ успеха. Према тврдњама психолога Анђеле Дакворт, тајна успеха лежи у истрајности, односно у ономе што она назива „снага карактера“.

Дакворт је више година проучавала људе, да би на крају дошла до потврде пословице „напоран рад побеђује таленат, када таленат не ради напорно“.

Академске вештине или коефицијент интелигенције нису, сами по себи, оно што може да предвиди будући успех, већ је комбинација страсти и истрајности оно што чини успешне људе посебнима.

„Просто речено, они имају снагу карактера“, објашњава она.

Уз флексибилност и вредноћу, страст је неопходна да би се истрајало у ситуацијама када смо суочени са невољама. Дакворт каже да је пут до успеха једнако важан као и крајњи резултат.

„Чак иако су неке од ствари које такви људи морају да раде досадне или фрустрирајуће, или чак болне, они не би ни сањали да од њих одустану. Њихова страст је трајна“.

„Таленат је то колико брзо ваше вештине напредују када у њих уложите одређени напор. Постигнуће је оно што се догоди када употребите те стечене вештине“, тврди Анђела Дакворт и додаје да је уложени напор дупло важнији од телента или вештина.

Људи са израженом „снагом карактера“ имају изражене четири особине: интересовање, практичност, сврху и наду, закључује она.