Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Мук надлежних о албанском паравојном кампу на Румији

0

ПОДГОРИЦА – Надлежни црногорски безбедносни, али и правосудни органи и даље се не оглашавају поводом албанских застава и паравојног кампа на планини Румија, изнад Бара, пише данас подгорички портал Ин4С.

„У јавности се постављају питања какве су намере паравојног кампа на Румији, где су били полиција и Агенција за националну безбедност, као и зашто се није реаговало поводом масовног истицања албанских застава на тој планини”, наводи овај портал.

Прослава са пуцањем (Фото Ин4С)

Констатује се да одговора, међутим, нема.

„На снази је и даље мук надлежних државних органа”, констатује Ин4С.

Поједини црногорски портали, наиме, пренео је јуче текст, уз објављену фотографију за коју се, додуше, не зна када је снимљена, да се већа група Албанаца, међу којима је било и оних у маскирним униформама и са наоружањем, окупила у својеврсни војни камп на врху планине Румије 21. маја када је званична Црна Гора обележавала Дан независности.

Како је објављено, поред људи у униформама и са дугим ножевима, на скупу су биле и особе у мајицама такозване „природне (велике) Албаније”, која обухвата и значајан део територија Црне Горе.

У поменутом војном кампу нашао се и председник Општине Улцињ Назиф Цунгу, који се, како се наводи, опробао у стрељачким дисциплинама.

Такође, на врху Румије, на Дан независности Црне Горе, увелико су се вијориле заставе Албаније, а нико од државних органа није реаговао тим поводом.

Портал Ин4С подсећа да је црногорска полиција истог дана експресно дејствовала и привела менаџера Будве и функционера Нове српске демократије Мила Божовића, јер је на својој кући истакао тробојку, односно народну заставу Црне Горе.

Напомиње се, да је тробојка, иначе, застава са којом је био покривен ковчег краља Николе.

„Очигледно је, дакле, да у Црној Гори владају двоструки аршини, односно да је све дозвољено владајућој црногорско-бошњачко-албанској коалицији, а ‘снага државе’ демонстрира се селективно, односно искључиво над припадницима српског народа у Црној Гори, којима се ускраћују основна људска права”, наводи овај медиј.

Констатује се, такође, да ће бити интересантно видети да ли ће се наредних дана огласити Тужилаштво, поводом албанског заузимања Румије или ће и даље бити заузето прогоном опозиције.

Сва је прилика да ће остати неми и слепи као и у многим ранијим случајевима истицања албанских застава у Улцињу, Тузима, Гусињу, хрватских у Боки или турских у бројним градовима на северу Црне Горе, наводи портал.

С друге стране, истиче се, експресно се реагује када је у питању свако подсећање на изворну традицију Црне Горе, а тробојка је свакако један њен значајан део.