• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ЗАВЕТНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: „Не потписујте петицију Кандићкиног РЕКОМ-а!“
Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: „Не потписујте петицију Кандићкиног РЕКОМ-а!“

0

Српски сабор Заветници упозорава јавност на позадину деловања регионалне иницијативе РЕКОМ која у последњих месец дана у Србији прикупља потписе за подршку оснивању Регионалне комисије за утврђивање чињеница о жртвама ратних злочина на простору бивше СФРЈ.

Српски сабор Заветници упозорава јавност на позадину деловања регионалне иницијативе РЕКОМ која у последњих месец дана у Србији прикупља потписе за подршку оснивању Регионалне комисије за утврђивање чињеница о жртвама ратних злочина на простору бивше СФРЈ.

Наравно, да је сваки савестан и одговоран грађанин Србије спреман да подржи објективан процес утврђивања броја жртава, али и одговорности за злочине са циљем да се исправи неправда почињена на овим просторима како током рата, тако и након њега. Међутим, иницијатива РЕКОМ, сачињена у највећој мери од НВО сектора и појединаца који су познати јавности по изузетно антисрпској реторици – не могу бити објективан ментор таквог процеса. Напротив, њихов циљ је релативизација српских жртава и приписивање кривице Србији за све оно што се крајем прошлог века догодило на подручју бивше СФРЈ. 

Шта је заправо РЕКОМ?

Реч је о иницијативи која је основана 28.10.2008. године у Приштини. Њен главни циљ је да изврши притисак на државе некадашње Југославије да међународним уговором оснују Регионалну комисију за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права почињеним на територији бивше СФРЈ од 1991. до 2001. године.

Један од главних иницијатора РЕКОМ-а је Наташа Кандић и њен Фонд за хуманитарно право.

На списку главних финансијера РЕКОМ-а налазе се кључне испоставе западних центара моћи на Балкану, пре свега Институт за отворено друштво Џорџа Сороша и Национални фонд за демократију, „невладина организација“ коју је 1983. године основао амерички Конгрес, а међу чијим члановима борда су се налазили осведочени србомрзци Весли Кларк и Ричард Холбрук.

Међу главним промотерима РЕКОМ-а је и Међународни центар за транзициону правду, НВО са седиштем у Њујорку. Реч је о америчкој фондацији чији је председник Дејвид Толберт, заменик главног тужиоца Хашког трибунала између 2004. и 2008. године, док је на челу Саветодавног одбора ове организације Ричард Голдстон, главни хашки тужилац за бившу Југославију између 1994. и 1996. Он је био и председавајући Међународне независне истраге на Косову која је намерно заташкивала доказе о киднаповању Срба и трговини њиховим органима. Дакле, они који су прикривали злочине над српским народом, стоје у позадини иницијативе која се јавља, тобоже, као независни арбитар.

Сама чињеница да се на челу РЕКОМ-а налази Наташа Кандић, која је присуствовала свечаној Скупштини у Приштини током једностраног проглашења независности тзв. Косова, довoљно говори о њеном односу према утврђивању истине о српским жртвама. Особа која се оглушује чак и о одлуку Међународног суда правде и јавно окривљује Србију за непостојећи геноцид у Сребреници никако не може бити објективна у прикупљању информација о броју жртaва ратова и расветљавању истине. Поменимо само да је против Наташе Кандић пред српским надлежним органима поднет велики број кривичних пријава због непоштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Њихова једина “истина” о догађајима на овим просторима је сатанизација Срба!

Српски сабор Заветници као политичка организација која се бескомпромисно бори против НВО чије антиуставно деловање се финансира из иностранства има одговорност да и овога пута упозори јавност на покушаје манипулације историјским чињеницама.

Недопустиво је да држава допушта несметано деловање РЕКОМ иницијативе која у свом Статуту отворено признаје тзв. Косово и током спровођења Петиције третира га у потпуности као засебну државу.

Како може РЕКОМ да утврђује број убијених и несталих, када се отворено хвали подршком Хашима Тачија, истог оног који је одговоран за страдање великог броја српских, али и албанских жртава, међу којима су они који нису желели да убијају и протерују своје комшије.

Позивамо грађане Србије да се превентивно информишу о деловању ове иницијативе и да не дозволе да њихова жеља за утврђивањем броја жртава и постизањем правде буде злоупотребљена од стране оних чији је једини циљ да дају легитимитет вештачком прекрајању граница на Балкану, Републику Српску прогласе за геноцидну творевину, а српски народ колективно осуде пред широм јавношћу, прекрајајући чињенице о рату током деведесетих и склањајући релевантне доказе који показују да је над Србима спроведено етничко чишћење, за које нико није одговарао.

 Овом приликом подсећамо да смо пре месец дана затражили хитно усвајање Закона о антиуставним НВО и да овај пример само показује колико је доношење такве законске регулативе неопходно и неодложно.