Прочитај ми чланак

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Вучић прелама – премијер Србије Селаковић или Вучевић

0

Повећавају се шансе да се у фото-финишу за премијера кандидује неко из врха СНС. Ко ће на чело Владе биће познато до 13. јуна. Вучић: У НАТО бисмо решили многе проблеме, али народ је против

Све су веће шансе да место новог премијера припадне некоме из СНС, сазнају „Новости“. Иако су се до сада помињали тек као адути из сенке, бивши министар правде Никола Селаковић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић имају велике шансе да у фото-финишу дођу до фотеље председника Владе.

То је јуче наговестио и премијер и изабрани председник Републике Александар Вучић, који је, одговарајући на питање да ли је тачно да су главни фаворити за премијера Ивица Дачић, Душан Вујовић и Ана Брнабић, рекао да има – још неких. На инсистирање новинара, навео је управо Селаковића и Вучевића, које је описао као паметне и способне.

– Медији су писали о различитим именима, али нису навели никога из СНС – рекао је Вучић. – А постоје три опције – да буде неко из СНС, да то буде Дачић, као председник СПС, или неко од нестраначких кандидата. Ко год да буде изабран, део јавности ће га најгоре и најбруталније напасти.

Вучић је навео и да ће име новог премијера бити познато између 11. и 13. јуна, да ће инаугурација председника бити одржана после 20. јуна, док ће званично функцију шефа државе преузети 30. или 31. маја, када истиче мандат Томиславу Николићу. Казао је и да ће оставку на место председника СНС дати када то буда сматрао неопходним.

Премијер је рекао и да очекује успешну сарадњу са Николићем након што ступи на нову дужност.

ДРУГИ ВРЕЂАЈУ, А НАС ОПОМИЊУ

Коментаришући односе у региону, премијер је рекао да је Србија често неправедно стављана у кош са „онима који нас вређају“:

– Понекад се љутите кад ми прећутимо увреде које стижу из региона, али зато они из НВО и медија који су зато добро плаћени, сутрадан пишу – треба да се прекине с међусобним оптужбама и увредама. Тако је било и с причом о „великој Албанији“, када је из Европе стигла „пљуска“ свима – немојте да се свађате око тога. Или, што би рекао амерички амбасадор – ни „велика Србија“ ни „велика Албанија“. А ко је поменуо „велику Србију“?
На јучерашњем предавању студентима Факултета безбедности, премијер Вучић је говорио о регионалним и глобалним односима и поручио да би Србија уласком у НАТО решила велики део проблема, али да би против такве одлуке било 75 одсто народа. С друге стране, казао је, и оних 70 одсто који би да буде уз Руску Федерацију требало би да размишљају о томе с ким тргујемо и од чега се живи:

– Остаје нам да водимо политику војне неутралности са циљем уласка у ЕУ, али и најбољих односа с Русијом и Кином.

Нагласио је да је као премијер доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто грађана, као када је реч о мерама фискалне стабилизације, али да се то не може поредити са питањем приступања НАТО:

– Одлука о евентуалном уласку у НАТО донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу који би трајао деценијама.

Вучић је коментарисао и изјаву америчког амбасадора Кајла Скота, који се запитао да ли би Србија требало да троши новац на набавку нових „мигова“:

– Верујем нашим људима који кажу да је војсци најпотребнија авијација. Питам се шта би било када би амбасадор у САД Ђерђ Матковић говорио Американцима да ли су им потребни авиони Ф22.

На питање што је Скот назвао лист „Информер“ олошем, Вучић је рекао да је он ту реч употребио само у случају „Таблоида“, који је о њему писао чак и да је убио дете:

– Сматрам, међутим, да не приличи амбасадору да тако коментарише најтиражније новине.