Прочитај ми чланак

РУСИЈА ПРИПРЕМА оклопна возила нове генерације

0

Руска армија ће после сиријске операције купити додатну партију оклопних возила „Тигар“. Модификована верзија ће први пут бити представљена јавности средином 2018. године.

Откако су руски војници изашли без огреботине из борбеног возила „Тигар“, које су терористи „Исламске државе“ спалили у борбама, руководство Министарства обране РФ је одлучило да купи додатну партију технике, али и да финансира развој нове генерације овог возила.

 

„Следеће године ћемо представити ’Тигра’ нове генерације, са новом конструкцијом, већом носивошћу и бољом заштитом“, рекао је за „Руску реч“ Сергеј Суворов, шеф информативне службе војноиндустријске компаније која производи оклопна возила „Тигар“.

Возило ће имати доњи део шасије у облику латиничног слова V, удобнији смештај посаде и други, трећи и четврти ранг заштите.

„Сада произвођачи желе додатно да монтирају на ’Тигар’ топ калибра 100 мм. Ово возило већ сада може да ради као стационарни борбени положај захваљујући борбеном артиљеријском модулу ’Арбалет’ без посаде и противтенковском ракетном систему типа ’Корнет’. Другим речима, војници ће моћи да оставе возило на борбеном положају, да се одмакну на безбедно растојање и да отварају ватру помоћу даљинског управљања“, рекао је за „Руску реч“ професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

По његовим речима, други задатак после Сирије је побољшање заштитних карактеристика оклопа. „Оне су и сада прилично високе, али има још простора за рад на томе. Трећи задатак је да се појача снага мотора и побољшају маневарске могућности возила“, додао је експерт.

Он је истакао да ће нова верзија „Тигра“ бити увршћена у програм државне набавке за период 2018-2025. године. Како нова возила буду стизала у војне јединице, тако ће из њих бити повлачени застарели „Тигрови“ и борбена возила „Рис“. „Министарство одбране ће после објављивања планова о куповини наоружања и технике за наредних седам година објавити број возила које ће добити армија“, закључио је аналитичар.

„Мирнодопски“ војни „Тигар“

Оклопна возила „Тигар“ су позната и по томе што их лично поседују министар одбране РФ Сергеј Шојгу и потпредседник РФ Дмитриј Рогозин. То је „Руској речи“ рекао војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Сафонов.

Ово возило, исто као и амерички Hummer, има и цивилну варијанту – са „цивилном“ осовином (а не оном коју има борбени транспортер) и са блиндираном спољном конструкцијом, али без „борбене“ оклопне капсуле.

Према подацима које наводе медији, такав „Тигар-ловац“ на руском тржишту кошта 14 милиона рубаља (245.000 долара). Међутим, по речима шефа информативне службе поменутог војноиндустријског предузећа, ту све зависи од жеља наручиоца. „Оружје нећемо стављати, а све остало је ствар договора и производи се у складу са индивидуалном наруџбином“, додао је Суворов.