Прочитај ми чланак

ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДАРНОГ ЏЕЈМСА БОНДА: Преминуо Роџер Мур!

0

Глумац Роџер Мур, који се прославио улогом Џејмса Бонда, умро је у 90. години живота.

„Преминуо је данас, после кратке, али храбре борбе са канцером“, саопштила је породица.

Први пут се појавио у улози тајног агента 007 у филму „Живи и пусти друге да умру“, да би потом постао најдуговечнији Џејмс Бонд у историји франшизе – седам пута је играо ту улогу, последњи пут у филму „Поглед на убиство“.

Рођен је у Лондону 1927. и након што је педесетих радио као модел, потписао је седмогодишњи уговор са компанијом МГМ.

Његови први филмови нису били нарочито упечатљиви – „Интерруптед Мелодy“, „Тхе Кинг’с Тхиеф“, али је преласком на мале екране по први пут окусио успех.

„Током почетка каријере, рекли су ми да ми је за успех потребна личност, таленат и срећа и то у једнаким односима“, рекао је за Гардијан у интервјуу 2014. „Мислим да није тако. У мом случају је срећа 99 одсто играла улогу. Не вреди вам што сте талентовани, ако се не нађете на правом месту у право време“.

Преломни тренутак у његовој каријери догодио се у романтичној авантури „Ајванхо“, који му је отворио врата за крими серије.

Успех у серији „Персуадерс“ на крају га је довео до Холивуда.

Њега су од почетка желели за улогу Бонда, али је због сталних ангажмана на телевизији, увек био недоступан. На крају, када је Конери дефинитивно одустао од улоге, Муру су је поново понудили и у наредних 12 година, до своје 58. године, био је познат као Агент 007.

„Није лоше кад вас заувек упамте као Бонда“, рекао је једном. „Људи ме често зову ‘Господином Бондом’ и мени то уопште не смета. Зашто би?“.

Након што је препустио улогу Тимотију Далтону, Мур се склонио из жиже јавности и није снимао све до деведесете.

Прво одликовање од краљице добио је 1999. а титулу витеза 2003.

На доброчинство га је инспирисала добра пријатељица Одри Хепбурн која је радила у истој добротворној организацији.

„Витештво којим сам награђен за хуманитарни рад, значило ми је више него да сам награђен за глуму“, рекао је Мур.

„Сигуран сам да би неки људи рекли: ‘Шта глумац зна о светским проблемима?’ Али радећи за УНИЦЕФ, постао сам стручњак за многе ствари – од тога шта изазива ахондроплазију, до користи дојења. Осећам се привилегованим“.