Прочитај ми чланак

НОГО (ДВЕРИ): Банке у Србији изузете из закона – народ пљачкају, мафији дају паре

0

Народни посланик Срђан Ного поставио је посланичка питања Специјалном тужиоцу за организовани криминал, директору БИА-е, Гувернеру НБС и изабраном председнику Александру Вучићу.

Да ли је у оквиру операције „Балкански ратник“ у процесу против Дарка Шарића било истражних радњи и саслушања Ненада Ковача, званог Неша Роминг, Саве Терзића, власника „Бус плуса“ и сувласника „Глобатела“, који држи заједно са Жељком Митровићем, затим Љубише Јовановића из АИК банке, као и Слобе Рацића, затим  Душана Јовановића из Пиреус банке, Бојана Кордића из Комерцијалне банке, Ђорђа Стојишића из Хипо банке, Игора Лауша из НЛБ банке и Срђана Петровића из Металс односно Развојне банке Војводине? – упутио је Ного питање Специјалном тужиоцу за организовани криминал.

Будућег директора БИА-е и Специјалног тужиоца за организовани криминал упитао је кад ће се коначно прибављени материјали које су безбедносне службе Републике Србије прибавиле у вези са криминалним радњама ставити у функцију истражних поступака, а не да се држе у неким фиокама и служе за уцењивање између политичара?

Изабраног председника Републике који предлаже кандидата за Гувернера НБС, Републичко јавно тужилаштво и актуелног Гувернера Јоргованку Табаковић питао је да ли су банке изузете из закона у Србији? Имамо парадоксалну ситуацију: банке могу да отимају станове грађанима, да отимају фирме, користе приватне извршитеље и државне органе као сопствене утериваче дугова.

Многи људи су упропашћени, било да су им отели имовину, било да су стотине хиљада људи оставили без посла! С друге стране, банкама се дозвољава да чине различита кривична дела. Споменутих 7 лица из првог питања учестовала су у прању новца од трговине наркотицима. Постоје аудио снимци прислушкиваних разговора ових лица и ни једно од њих није процесуирано!

Да ли ико може да поверује да се новац пере сам од себе? Да неки Дарко Шарић или Зоран Ћопић – Ћопа дођу, ставе новац у веш машину и оперу га или је потребно саучесништво одређених лица из банкарског и државног сектора као би ушао у легалне токове?

Ова лица, банке и поједине фирме ових лица умешане су у спорне приватизације, уништавање имовине и обртних средстава предузећа: „Митросрем“, „Ипока“ из Зрењанина и „Вршачких винограда”  и одговорни су за њихово пропадање и остављање радника на улици.

Да се сазна истина и да се одговорни процесуирају, то је дужност државе Србије. То смо дужни радницима ових предузећа, закључио је Ного.

Информативна служба Српског покрета Двери