Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ О ИЗБОРУ ГАШИЋА:Професионални интереси и обавезе БИА биће у другом плану

0

Лидер Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је данас да ће Братислав Гашић, након именовања на место директора Безбедносно-информативне агенције (БИА), бити лојалан премијеру и изабраном председнику Александру Вучићу, а да ће професионални интереси и обавезе БИА бити у другом плану.

– Ради се о особи чији се ауторитет темељи на улози коју има у Српској напредној странци и у орбити Вучића, и с друге стране, у ауторитету који на њега преноси Вучић кандидујући га на место директора БИА, што није био случај са досадашњим директором који је био без икакве личне политичке тежине – навео је Јовановић у писаној изјави.

Јовановић је оценио да избор Гашића за директора БИА представља израз континуитета у управљању службама безбедности а да је, док је он био део власти, било покушаја да се успостави правило да службама безбедности управљају људи који потичу из саме службе и којима је то професионални позив.

– Сви мимо нас су много више пажње поклањали чињеници да поставе политичку контролу над БИА од потребе да професионално, лишена политичке контроле, обавља своје послове. Нема разлике у ономе што су некада радили Коштуница и Тадић од онога што данас ради Вучић – навео је он.

Јовановић је додао да Вучић данас, као некада Борис Тадић и Војислав Коштуница, приликом избора директора БИА предност даје личном поверењу које има у ту особу, гурајући у други план чињеницу да ту не постоји професионално искуство.

Лидер ЛДП-а оценио је да би избор шефа БИА морао бити регулисан законом, тако што ће се прописати да човек који управља том службом мора имати професионално искуство као предуслов доласка на функцију директора, а додао је и да исти принцип треба применити и у војним службама безбедности.