Прочитај ми чланак

ГРЕЈАЊЕ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ још не може да се искључи, а ево и зашто!

0

Проблем је у томе што се неки аутобуси "штелују" пред сезону, док на некима грејање не сме да се искључи како мотори не би прокували!

Упркос пролећним температурама, грејање у возилима ГСП и даље ради. Узалудне су молбе путника возачима да се грејни системи искључе. Ни широм отворени прозори нису довољни да расхладе прегрејана возила. Проблем је у томе што се неки аутобуси „штелују“ пред сезону, док на некима грејање не сме да се искључи како мотори не би прокували!

– Људи не могу да дишу, а једној жени је позлило од врућине. Замолили смо возача да искључи грејање, а он нам је одговорио да не може. С јесени мајстори, како је објаснио, укључују системе за грејање, а онда аутобус опет треба да „прође“ кроз сервис да се грејање искључи. Кад ће његов аутобус стићи на ред, не зна ни он – прича Слађана М.

Због прегрејаних возила возачи аутобуса су честа мета напада. Путницима не могу да објасне да не постоји начин да аутоматски искључе системе за загревање или хлађење.

– Сваког дана се расправљам са људима око грејања – прича један од возача на линији 95, са пешкиром око врата. – Не могу да им објасним да грејање не могу да искључим, то раде мајстори. Све колеге имају исти проблем. Није ни нама лако. Нико није луд да се „кува“ и да са убрусом око врата вози целу смену.

Ипак, на старим возилима грејање ни током лета неће бити искључено! Наиме, мотор док ради достиже одређену температуру, а укључен систем за грејање избацује тај топао ваздух, што спречава прокувавање. То значи да када би грејање било угашено, многа возила би остала у квару после пређених 100 метара. Тако је аутобус који греје и кад су високе температуре сигурно и неисправан!

Пошто старих возила највише има у погонима Карабурма и Земун, сигурно је да ће се путници на линијама које њима припадају, попут 16, 23, 31, 95, 15, 83, 607, 702 и 706 „кувати“ током лета.

УСКЛАЂИВАЊЕ НЕМОГУЋЕ

У прелазним месецима, када јутарње и дневне температуре варирају, тешко је ускладити грејање у возилима. Тако је ујутру и увече, када је температура нижа од 10 степени, потребно угрејати аутобус и због путника, али и због машине. Ипак, пошто возачи аутоматски не могу да искључе систем за загревање, вожња у поподневним сатима постаје неподношљива.