Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН УНИШТАВА КФОР: Европа већ нашла кривца за распад мировне мисије на Космету

0

Аустријски посланици у Европском парламенту упозоравају председника Турске Тајипа Реџепа Ердогана да блокада у НАТО угрожава мисију на Косову.

Посланик Народне партије Аустрије (ОВП) Отмар Карас истакао да је искључење Аустрије из програма НАТО Партнерство за мир, коју подстиче Турска, угрожава мировне мисије.

Карас је позвао на трезвеност, а посланик Социјалдемократске партије (СПО) Ојген Фројнд поручује да НАТО не сме дозволити да га уцењује Турска. Само у Кфору Аустрија учествује са око 400 војника, подсетили су посланици.

– Аустрија даје важан допринос у мировним мисијама НАТО, пре свега на „западном Балкану“. НАТО би искључењем Аустрије пре свега изгубио кључног партнера, јер 400 аустријских војника подржава трупе Кфора, рекао је Фројнд.

Блокадом, којом Турска прети Аустрији, Ердоган, како сматра, угрожава важно учешће аустријских војника у једном од најнестабилнијих региона југоисточне Европе.

Истовремено, најављује се и формирање војске ЕУ,  а недавно су западне силе покренуле и питање обустављања мировне мисије УН на Космету. У оба случаја, затегнути односи турског предедника са челницима Европске уније, могу бити искоришћени за даљи развој циљева западних сила на територији јужне српске покрајине.