Прочитај ми чланак

БЕЗОБРАЗНО СКУПЕ ЕКСКУРЗИЈЕ: Ђачки излет пљачка родитеља

0

Папрено до бола: Једнодневни и дводневни аранжмани за предшколце и основце у нашој земљи неретко су скупљи од викенд обиласка популарних европских метропола

Екскурзије и излети по Србији за основце и децу предшколског узраста из непознатог разлога често коштају скоро као и обиласци Будимпеште, Беча или Венеције!

Родитељи су огорчени ценом ђачких излета, која је папрена у односу на оно шта се деци нуди!

– Шокирала сам се кад сам видела да је цена једнодневне екскурзије за Аранђеловац, удаљен 75 километра од Београда, 2.850 динара. У ову цену урачунат је једино ручак у једном етно-селу. Како ми није било јасно зашто аранжман оволико кошта, позвала сам дотични ресторан, где су ми рекли да је цена оброка по детету за групне посете 300 динара. Није ме мрзело, на интернету сам нашла и да је цена изнајмљивања целог аутобуса по детету 500 динара! – прича за Курир Данијела С. из Београда, мајка петогодишњег детета, којој није јасно на шта је отишла разлика од 2.000 динара.

Фото: Курир

Да ствар буде гора, исти аранжман родитељи деце која иду у оближњу школу платили су скоро 500 динара мање. Посебан шок доживели су и родитељи из Београда чије је дете ишло на Авалу.

– Цена је била 3.000 динара. Трошкове пута наводно је повећало то што су с децом поред наставника ишле још три особе – медицинска сестра, пратилац групе из агенције и аниматор за децу. Нико није знао да ми објасни чему служи аниматор кад имају наставника! – прича Зоран В.

За малишане који су ишли у Музеј хлеба у Засавици родитељи су платили 2.638 динара, док су родитељи из Чачка за једно дете за ноћење у Бајиној башти с посетом језеру Перућац искеширали 7.300, а за друго, које је обишло Зрењанин, 8.400 динара.

Фото: Курир

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, каже да не зна ко се уграђује у цене екскурзија, али истиче да то нису наставници:

– И мене чуди што су цене пута толико високе. Можда је то стога што мало агенција ради ђачке екскурзије – наводи Јанковићева и додаје да до проблема долази и због тендера, који се често поништавају.

Безбедност на првом месту
ПОЛИЦИЈА КОНТРОЛИШЕ АУТОБУСЕ

Упркос неразумној скупоћи аранжмана, често се дешавало да дође до квара на аутобусу. Стога је МУП недавно покренуо нову акцију да се аутобус и возач контролишу пред полазак на пут. Како је саопштио АМСС, „контроле ће бити веома рестриктивне и, по цену отказивања екскурзије, неће се дозволити да се крене на пут уколико аутобуси и возачи не буду испуњавали све прописане услове“.

Надокнаде за васпитаче
ЗАЦЕПЕ ПРОИЗВОЉНО

Поред цена пута, од школе до школе и од излета до излета, разликују се и надокнаде за васпитаче. Васпитачи који су малишане водили у Аранђеловац добијали су надокнаду од 400 динара по детету, док су они који су децу из Београда водили у обилазак Такова и Савинца добили по 660 динара.

У цену аранжмана улази:

Трошкови за стручног вођу пута
Надокнада за медицинску сестру, пратиоца
Трошкови за једног васпитача на групу од 10 деце
Надокнада за васпитача
Трошкови за аниматора
Трошкови организације путовања