Прочитај ми чланак

ПСИХОЛОГ: Ево где одлази све ваше слободно време

0

Ако имате осећај да немате довољно времена за себе, то је зато што га заиста немате, истиче психолог Адам Алтер са Универзитета у Њујорку.

Алтер је на ТЕД конференцији приказао три графикона на којима се пореди како смо у просеку време проводили 2007, 2015. године и како га проводимо данас.

Тамно плавом бојом означено је колико у просеку спавамо, светлијом плавом колико радимо и колико времена проведемо на путу до посла и назад, најсветлија плава односи се на кућне послове и друге животне обавезе, док преостале боје представљају слободно време.

Црвена боја означава време проведено пред екраном, док се бела и жута боја односе на друге активности, оне које заиста представљају ‘време за себе’.

Није тешко закључити да је време које смо раније проводили користећи електронске уређаје сачињавало отприлике дестину нашег слободног времена, док данас проводимо готово све своје слободно време испред екрана. Алтер истиче да тога најчешће нисмо ни свесни јер електронски уређају не дају никакво упозорење којим нас обавештавају да би требало да се одмакнено од екрана и радимо нешто друго.

Док смо раније читали, увек бисмо дошли до неког природног краја, попут краја поглавља у књизи или последње странице у новинама. Сада се, међутим, странице и вести “настављају унедоглед”.

Психолог је истакао да сувише времена пред екраном може постепено да доведе до осећаја изолације, и саветовао да се ограничи употреба електронских уређаја уколико дође до тога, преноси Индепендент.