Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Прелетачи из СНС-а имају кратко памћење

0

У Србији не ради домаћа привреда, а странци купе кајмак. Изгледа да прелетачи попут Александра Мартиновића имају кратко памћење и не сећају се како су пре само пар година били оштри критичари неолибералног економског модела, који сада здушно подржавају – истакао је председник ПГ Двери, Бошко Обрадовић.

У данашњој расправи по поједниностима на Закон о Агенцији за осигурање депозита посланичка група Двери поднела је амандман, да Агенција може девизна средства фонда за осигурање депозита улагати и у девизне дужничке хартије од вредности које издаје Република Србија или Народна банка Србије, за потребе изградње инфраструктурних објеката и развоја привреде.

Влада је дала мишљење да амандман треба одбити, што не чуди, с обзиром да би прихватањем оваквог амандмана постојао основ да се коначно крене ка покретању домаћег финансијског и екномског интереса. А то није интерес ове Владе која спроводи економске и политичке диктате из западних центара моћи, Светске банке и ММФ-а, који и размишљају само о свом, а не и о српском интересу.

Предложеном допуном закона, Влада је прописала изузетну могућност улагања Агенције за осигурање депозита у девизне дужничке хартије од вредности Републике Србије и НБС, и то само у посебним околностима док траје ситуација са негативним каматним стопама на депозите код централних банака западних земаља и великих инвестиционих банака. Међутим, негативне каматне стопе заправо разоткривају колонијални положај у коме су од петог октобра 2000. године налази наша земља. НБС је до периода када нису владале негативне каматне стопе  држала девизне резерве, улагала по каматним стопама које су биле знатно мање него каматне стопе по којима се наша држава  задуживала код тих истих или других банака западних земаља.

Предложеним амандманом Двери се искључује изузетна могућност улагања Агенције у девизне дужничке хартије од вредности Републике Србије и НБС, будући да таква могућност треба да постоји увек. Такође, предложеним решењем се спречава могућност да Агенција за осигурање депозита улаже у ненаменске девизне дужничке обвезнице које у пракси имају један једини циљ – враћање рата од ранијих задужења, и то за одржавање нереалног и прецењеног курса динара, тј. сервисирања  дефицита текућег платног биланса са иностранством и посредно за сервисирање буџетског дефицита.

Зато смо предложили наменско улагање у  дужничке хартије од вредности Републике Србије и НБС које су намењене за развој привреде и изградњу инфраструктурних објеката, чиме би се  омогућио развој Србије кроз ангажовање домаће привреде и домаће радне снаге. Повећао би се обим економије, порески приходи по разним основима, као и запосленост, док би истовремено буџетски дефицит и дефицит платног биланса са иностранством били знатно смањени. Стога, ово амандманско решење представља меру заштите домаћег привредног интереса. Нема скривене добити, нити скривених трошкова, будући да је све у функцији домаћег привредног раста.

Информативна служба Српског покрета Двери