Прочитај ми чланак

ИМЕ НОВОГ ПРЕМИЈЕРА 12. јуна

0

Председник владе утврдио календар за формирање власти. Очекују се смене министара и рокада ресора. Селаковић и Вујовић још у игри

СРБИЈА ће име новог премијера сазнати 12. јуна. Тог датума би актуелни председник Владе Александар Вучић требало да објави ко га наслеђује у Немањиној 11 – сазнају “Новости” из извора блиских владајућој коалицији.

Као што смо већ писали, најозбиљнији кандидати за најважнију функцију у извршној власти су садашњи вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић. Али наши саговорници тврде да су се у игру вратили и први човек ресора финансија Душан Вујовић и некадашњи министар правде Никола Селаковић. Иако Дачић и Брнабићева и даље фигурирају као фаворити, није искључено ни да неко од поменуте двојице у фото-финишу преузме Вучићеву фотељу.

Но, разрешење те најважније кадровске енигме не значи да ће бити стављена тачка на рокаде. Наиме, очекује се да најмање један министар из садашњег састава буде смењен, а могућа је и другачија прерасподела ресора међу партнерима. То се посебно односи на релацију између напредњака и социјалиста, а у зависности од тога да ли ће лидер СПС бити премијер или не. По једном сценарију, уколико Дачић преузме вођење Владом, он би могао да задржи и функцију министра спољних послова, коју тренутно обавља.

Социјалисти ће, поручује Дачић, подржати сваки избор који Вучић направи, а лидер СПС тврди и да су му тренутно мале шансе да седне у премијерску фотељу јер му је прикачена етикета Путиновог човека.

Нови кадровски мозаик у врху извршне власти требало би да има промоцију 23. јуна, за када је планирана инаугурација новог председника Србије, а као две могуће локације за ову свечаност помињу се Андрићев венац или Палата „Србија“. Свечаном ступању Вучића на председничку дужност присуствоваће многе угледне личности, а међу њима и бројни европски и светски лидери и политичари.

И члан Председништва СНС Небојша Стефановић потврдио је у недељу да ће та странка на дан инаугурације изабраног председника Србије и лидера странке организовати велики скуп на који ће позвати и грађане да им се придруже.

ЗАКЛЕТВА У СКУПШТИНИ

ОДЛАЗЕЋЕМ председнику Томиславу Николићу мандат истиче 31. маја, када ће предати дужност Вучићу. Након тога следи полагање заклетве у Скупштини Србије, чиме и званично почиње да тече мандат новом шефу државе.