Прочитај ми чланак

ХРВАТИ СПАЉУЈУ КОСТИ СРБА! Геноцид над Крајишницима има нови монструозни наставак

0

Српска гробља у Книну прекопана, а кости спаљене! У последњих десет дана у некадашњој престоници Републике Српске Крајине прекопано је на стотоне српских гробова, а посмртни остаци су извађени, неки смештени у заједничке костурнице на гробљу, док су неки спаљени, открива Ало!

У моментима када се без пардона уништавју књиге на ћирилици и књиге српских аутора, када се брани употреба ћирилице на јавним местима и пишу петиције за поновно увођење поздрава „За дом спремни“ у хрватској војсци, Хрвати се не либе ни да се обрачунавају са мртвим Србима.

Линта: Ни мртви немају мира
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта за Ало каже да га овај поступак градских власти Книна нимало не изненађује.
– Ово је скандалозна одлука градских власти Книна да ексхумирају посмртне остатке Срба и да их запале, односно кремирају, и да ослободе гробна места. Ово је један у низу потеза којима се цементира етничко чишћење Срба у Хрватској и шаље једна морбидна порука преосталим Србима у Хрватској да једноставно нису добродошли и да им је најбоље да се иселе из Хрватске. Тужно је што ни мртви Срби немају мира у Хрватској – навео је он

У обавештењу фирме „Чистоћа и зеленило“ наводи се да одређено гробно место „нема евидентираног корисника у гробном очевиднику и положајном плану гробних места и гробница и да за исто није плаћена гробна накнада десет година. На основу те чињенице, а у складу са чланком 14 Закона о гробљима, ово гробно место сматра се напуштеним и може се поновно доделити на коришћење, пише у обавештењу.
Није се стало само на обавештењима већ су гробови прекопани, кости извађене, а неке и спаљене, те су гробнице ослобођене“, каже наш извор.
Аналитичар Саша Боројевић каже да је и његова породица жртва постхумног злочина над већ почињеним геноцидом.

– Морам да нагласим да многобројне фамилије чије презиме и ја носим спремају тужбу против Хрватске за постхумни злочин над већ почињеним геноцидом! Више од 500 породица је потписало тужбени захтев – каже он.
Бројне фамилије спремају тужбу против Хрватске за постхумни злочин над већ почињеним геноцидом. Више од 500 породица је потписало тужбени захтев, каже аналитичар Саша Боројевић
Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“, наводи да се у Хрватској понашају као да се рат никада није ни догодио.
– Желим да верујем да су кости из српских гробова који су прекопани смештене у костурнице на гробљу у Книну. Ту се одлажу обично оне које се ископају, тешко ми је да поверујем да би се Хрвати дрзнули да запале кости, с обзиром на то да су у јавности били много испрозивани што су лепили налепнице по споменицима – каже Штрбац.

Он додаје да све што се дешава, и брисање Срба и затирање гробова, показује да се у Хрватској понашају као да није било рата.
– Као да смо били у миру, па су људи добровољно отишли трбухом за крухом и сад годинама живе у благостању и треба и да плаћају накнаде за одржавање гробова. Занемарују чињеницу да су људи силом отерани и да су морали напустити и имања и своје мртве и што многи нису у могућности ни да добију, ни да прочитају та упозорења на гробовима – упозорава Штрбац.