Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ: И „масни“ виц је сексуално узнемиравање

0

У Србији од 1. јуна драстичније казне за сваку врсту насиља у породици или на радном месту. Полиција има обавезу да на поднету пријаву злостављања одстрани насилника из куће.

Убудуће, од 1. јуна, нико више неће смети, у породици или на послу, некога да прогања или тајно прати. Непристојне понуде, па чак и причање такозваних масних вицева на радном месту, а да се неко због тога осећа нелагодно, сматраће се за сексуално узнемиравање.

Ilustracija / Thinkstock

Насиље у породици преформулисано је у насиље у партнерским односима, те више супруге неће морати да трпе бахате мужеве, нити да воде љубав онда када се то јачем полу прохте, јер то ће се, чак и у геј заједницама, сматрати насиљем у партнерским односима.

Малолетна деца, немоћне или старе особе, уколико буду на било који начин злостављане или теране на нешто што не желе да ураде или гледају од стране ближих или партнера или других особа, то сад могу одмах да пријаве полицији, која има обавезу да изађе на терен и одмах удаљи насилника из куће и извести јавног тужиоца о случају, а не како је то раније бивало, након неколико дана или месеци.

Дакле, у српском законодавству и званично, од 1. јуна, почеће да се примењују нова кривична дела против живота и тела, као и полних слобода, предвиђена изменама и допунама Кривичног законика Србије. То су: прогањање, полно узнемиравање, навођење детета на присуствовање полним радњама и принудно закључење бракова, сакаћење женског полног органа.

 

ОБУКА ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ И ТУЖИОЦЕ

Насиљем у партнерским односима бавиће се посебно обучене јединице у свакој полицијској станици, као и тужиоци у сваком основном тужилаштву, специјализовани само за ова кривична дела. И они ће проћи посебну обуку, са акцентом на познавању психологије, да би знали како да приђу и помогну жртви.

 

Осим ових новина, почиње и примена одредаба КЗ којом је повећана казна за обљубу над немоћним лицем. Уместо распона од две до 10 година, учиниоцима тог дела, сада ће суд моћи да изрекне казне од пет до 12 година.

Према подацима Управе за заводске санкције Републике Србије, у нашим затворима робија 30 особа због почињене обљубе над немоћним лицем, од којих је једна – жена.

Због обљубе над дететом, за које кривично дело се такође повећавају казне, па је уместо досадашње три, предвиђено пет година затвора, иза решетака српских затвора већ је 42 осуђеника, сви мушкарци, различите старосне доби.

Надлежни из Управе поседују податке који кажу да због силовања робија 189 мушкараца, али и једна жена, која је осуђена због прикривања овог дела. Осим држављана Србије, иза решетака су и четири страна држављанина, такође због силовања. На издржавању затворске казне је и 26 особа, све мушкарци, због недозвољених полних радњи.

Адвокат Далибор Катанчевић каже да је увођење нових кривичних дела, у ствари, све оно што се већ везивало за насиље у породици, а сада су само издвојена и појашњена нека дела која ће убудуће, као и у свету, бити процесуирана на исти начин као што су нпр. обљуба над малолетном особом, силовање и слично.

– Ново кривично дело прогањање подразумева да ће се односити на оног ко у току одређеног временског периода неко друго лице прати, злоупотребљава његове податке, узнемирава телефоном, било директном комуникацијом било слањем СМС порука, односно узнемирава или угрожава на било који начин мир и лични живот неке особе – објашњава, за „Новости“, Катанчевић.

 

ОБУКА ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ И ТУЖИОЦЕ

Насиљем у партнерским односима бавиће се посебно обучене јединице у свакој полицијској станици, као и тужиоци у сваком основном тужилаштву, специјализовани само за ова кривична дела. И они ће проћи посебну обуку, са акцентом на познавању психологије, да би знали како да приђу и помогну жртви.

 

– За ове радње закон предвиђа новчане казне или затвор до три године.

И полно узнемиравање које може бити и од стране партнера или колеге с посла, ново је дело у КЗ Србије. Закон каже да је то свако вербално, невербално или физичко понашање које представља повреду достојанства лица у сфери полног живота. Запрећена казна за ово дело је новчана или затвор до шест месеци, а ако је жртва малолетна, учиниоцу следи робија.

Кад је већ реч о малолетницима, још једна новина у постојећем КЗ је и кривично дело „навођење детета на присуствовање полним радњама“. Оно ће се кажњавати затвором од једне до осам година, а ако је приликом чињења овог дела примењена и сила или претње, учинилац ће се казнити затвором од две до 10 година.

– Ново дело којим ће се убудуће бавити наша полиција, тужилаштва и судови су и принудно закључење брака, као и сакаћење женског полног органа – каже Катанчевић.

– Понављам, оваква дела су већ постојала, али у склопу тзв. насиља у породици. Сада, међутим, за принудно закључење брака запрећена је казна од три месеца до три године затвора. Када је у питању кривично дело „сакаћење женског полног органа“, закон каже да „свако ко осакати спољне делове женског полног органа, казниће се затвором од једне до осам година“. Уколико наступи смрт, учиниоцу прети затвор од две до 12 година.