Прочитај ми чланак

ДО 31. МАЈА ОСТАВКА или нови републички избори

0

Премијер Србије Александар Вучић мора до 31. маја да подносе оставку на место премијера да би могао да буде изабран за председника, иначе се понављају избори за председника.

Од тренутка кад Вучић поднесе оставку тече рок од 30 дана да се изабере нова влада. Ако се то не догоди, идемо на нове изборе.

Може ли Александар Вучић у исто време да буде и председник Србије и премијер? Не. Вучић тренутно обавља функцију премијера и неће моћи да ступи на функцију председника Републике док не поднесе оставку на место премијера. Наиме, члан 115. Устава Републике Србије предвиђа да Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Дакле, премијер мора поднети оставку пре него што Томи Николићу званично истекне мандат тренутног председника Републике (31.05.2017). Инаугурација новог председника Александра Вучића може се обавити већ наредног дана. Мандат председника почиње кад председник Републике положи заклетву пред Народном скупштином (чл. 10 Закона о председнику Републике).

Премијер своју оставку подноси председници Народне скупштине која обавештава председника Републике и јавност. Осим тога, Народна скупштина на првој наредној седници, без расправе, констатује да је председнику Владе поднео оставку и од тог тренутка Влади престаје мандат (чл. 20 Закона о Влади).

Иако је мало извесно, јер да је Вучић тако хтео, то би се досад и догодило – законски је могућа и варијанта да тренутни председник Владе убрза овај процес и поднесе оставку већ наредне недеље, а да новог мандатара за састав Владе одреде тренутни председник Републике Николић, који га затим предлаже председници Народне скупштине Маји Гојковић.

Исто тако могућ је (и највероватнији) сценарио по коме нови председник Републике – Александар Вучић положи заклетву и постане председник Републике па предложи новог мандатара за састав Владе.

Да ли и како је могуће да Вучић изазове ванредне парламентарне изборе, како се то у медијима спекулише?

Ситуација сада изгледа овако: од тренутка када Народна скупштина констатује оставку председника Владе, нови председник Републике Александар Вучић дужан је да покрене поступак за избор нове Владе – то значи да заказује разговор са листом која је добила највише гласова на парламентарним изборима 2016, а на којем треба да се утврди нови мандатар.

Од тог тренутка надаље могуће је неколике опције а) Уколико је све у реду и председник предложи новог премијера, нову владу бира Народна скупштина, на предлог кандидата за председника Владе (чл.15 Закона о Влади).

б) Уколико Народна скупштина не изабере нову Владу у року од 30 дана од дана констатације оставке председника Владе, председник Републике је дужан да распусти Народну скупштину и распише изборе (чл. 132. Устава).

ц) Постоји и трећа, најмање вероватна опција – а то је да Вучић не предложи мандатара за састав нове Владе, али и у том случају важи исто правило – ако у року од месец дана нема новог мандатара – иде се на изборе.

Поводом навода из појединих медија да би ванредни парламентарни избори могли да буду одржани у августу месецу – Закон о избору народних посланика предвиђа да од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана (Чл26. Закона о избору народних посланика).

Према томе, избори у августу су могући, са тим што би до избора нове Владе Ивица Дачић као први потпредседник председавао постојећом, техничком Владом.