Прочитај ми чланак

„ВЕЛИКЕ И МАЛЕ РЕВОЛУЦИЈЕ“ ШИРОМ СРБИЈЕ: Од корејске ношње, Фројда и Јунга …

0

У 44 града и места Србије, 68 локација у Београду, све скупа импресивних 390 садржаја спремно је за 14. "Ноћ музеја", која ће под слоганом "Велике и мале револуције" бити одржана данас од 17 часова до један сат иза поноћи.

Уз премијерно отварање величанствених здања и ексклузивних локација, „Ноћ музеја“ ће представити више од стотину занимљвих садржаја, међу којима и изложбу фотографија из богатог историјског архива новинске агенције Тањуг.

 

Како Тањуг јавља

Тањуг који је настао на великом друштвеном и историјском преображају, сведочио је о великим и малим догађајима, који су мењали свет и тако га и сам мењао. Седамдесете 20. века у тадашњој Југославији, а нарочито Београду, део су тих великих преображаја које је забележио Тањуг и чије фрагменте чува у својој богатој фото архиви са око 3.5 милиона негатива.

Фест који је донео светски гламур у Београд, „Коса“ која је с Бродвеја стигла право у Атеље 212, Заставин „стојадин“, рачунари који су кренули да освајају свет, само су неки од великих друштвених преображаја који су забележени камером Тањугових фоторепортера, а ексклузивно ће бити приказани у 14. „Ноћи музеја“.

Кроз више од 60 фотографија из Тањуговог архива биће приказано доба које за многе представља време нових идеја у култури, уметности и целокупном друштву, време преображаја, бољег стандарда и наде.

Од „прозора у свет“ до најстаријег Курана

Неиспричана прича о Београдском сајму биће представљена у Конаку кнегиње Љубице.

Цела Европа у знаку музеја

Од 17 часова па све до један сат иза поноћи у суботу ће ће, поред Србије, шетати посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја широм Европе.

Од свог настанка 1937. године Београдско сајмиште представљало је „прозор у свет“, место на којем су Београђани могли да виде најновија индустријска и технолошка достигнућа, аеро-изложбе и изложбе аутомобила, наступе културно-уметничких друштава и чују симфонијске концерте.

Куриозитет овогодишње манифестације биће откривен у Шејх Мустафином Турбету, на Дорћолу, где ће бити представљен један од најстаријих Курана на свету, који потиче из 16. века и само за ову ноћ стиже из приватне колекције на разгледање свим посетиоцима.

У Белом двору припремљена је изложба посвећена сусретима Николе Тесле и чланова краљевске породице Карађорђевић, уз признања, одликовања и дипломе којима су Карађорђевићи награђивали овог великог научника.

У Казаматима Војног музеја на Калемегдану сви заинтересовани добиће прилику да виде како су изгледале и како су се мењале полицијске униформе кроз време, које се све оружје користило, али и ордење које се додељивало.

Биће представљен и легат Мише Блама, са његовим писмима и фотографијама, уз џез уживо у новоотвореном џез културном центру, а 50 година од мјузикла „Коса“, симбола антиратног бунта шездесетих година, биће обележено у првој дискотеци на Балкану – „Код Лазе Шећера“.

Време, веспа и српска авијатика

Најчешћа тема – временске прилике, добија своје одговоре на питања у „Ноћи музеја“ – како је изгледао развој метеорологије и хидрологије у Србији, а како дневник осматрања Владимира Јакшића из 1848. године, сазнаће сви посетиоци Прве српске опсерваторије у којој ће бити изложени оригинални докуменати и копије из 19. века.

У Веспа музеју ће бити организована шетња кроз историју веспе и представљена посебно направљена „веспа Нол“, посвећена нашем тенисеру.

За љубитеље авиона и летења Музеј ваздухопловства припремио је изложбу „Српска авијатика у Великом рату 1914-1918“, а испраћање Шабата са рабином Исаком Асиелом као и упознавање са благословом светлости званим Авдала, само су делићи онога што очекује посетиоце београдске Синагоге.

Булгаков, Јунг, Фројд…

У Музеју српског лекарског друштва биће представљена изложба „Велики бум вибрато терапије“, а вођене туре кроз „криви торањ београдски“ чекају на прве посетиоце Цркве Св. Анте Падованског у „Ноћи музеја“.

Велике љубави револуционара

„Ноћ музеја“ ће обележити и стогодишњицу Октобарске револуције из угла занимљиве приче бурних љубавних живота вођа и револуционара – од Лењина, Троцког, Кастра и многих других обрађена је тема оних који су се волели у свим тачкама док је свет горео.

Земља партнер 14. „Ноћи музеја“, Република Кореја, премијерно ће представити у УК „Пароброд“ изложбу „Тајно наслеђе“ која је прошле године гостовала у депандансу највећег музеја на свету – Лувру, а која обухвата дела корејске уметница Хе Сун Ли, моделе инспирисане ханбоком – традиционалном корејском ношњом.

На 50. годишњицу од објављивања у целости романа „Мајстор и Маргарита“ Михаила Булгакова у Руском дому је постављена изложба „Рукописи не горе“ о овом „роману над романима“ и његовом писцу, коју употпуњују фотографије Јелене Мартињук инспирисане тим романом.

Љубитељи психологије у Докторовој кули добиће прилику да упознају хронологију живота и револуционарна учења Сигмунда Фројда и Карла Густава Јунга.

Једна од најлепших жена свог времена и по свему јединствена појава у нашој кинематографији – велика глумица Оливера Марковић биће представљена изблиза у Југословенској кинотеци.

Седамдесет година од увођења првог тролејбуса, једну лепу београдску причу кроз ретроспективу оригиналних фотографија и возила испричаће музеј „Ковачница ГСП“, док ће се на кошаркашким теренима Црвене звезде на Калемегдану плесати у стилу раних шездесетих у присуству спортских асова.

Београдска Синагога биће специјално отворена само 20. маја, а све авантуре великог Самија, симбола Београдског зоолошког врта испричане ове мајске ноћи.