Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ ПОДЕЛИЛИ ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ Биће како Вучић каже?

0

Након што је „Ало!“ јуче ексклузивно објавио да новоизабрани председник државе Александар Вучић озбиљно размишља да никога не предложи за премијера, те да у августу распише ванредне парламентарне изборе, који би били одржани заједно са београдским, настао је потпуни хаос!

Док напредњаци не искључују могућност да до избора дође, део опозиције остао је без текста, док други део наводно једва чека да дође до избора. С друге стране, неки коалициони партнери СНС-а оштро се противе таквом решењу.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић коментаришући наша сазнања о ванредном парламентарним изборима каже да је све могуће.

– Све је увек могуће, немамо за сада одлуку о томе, пре свега смо посвећени обављању посла и трудимо се да постижемо резултате, због чега нас грађани Србије и плаћају – рекао је Стефановић.

Он је додао да се не зна када ће бити познато име новог премијера и да је то питање на које ће одговор дати изабрани председник Александар Вучић.

– Сигуран сам да ће уследити период консултација и мислим да ће тај процес бити завршен у првих 15 или 20 дана јуна – рекао је Стефановић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који ће највероватније бити в. д. премијера док се не изабере нови, каже за „Ало!“ да га не би уопште изненадило да у августу изађемо на биралишта.

– Нас левичаре ништа не може изненадити. Ако се о томе размишља, онда треба одмах, јер се Народна скупштина може распустити само док је Влада у редовном мандату.

Министар и лидер СДПС-а Расим Љајић уверен је да Србији нису потребни ванредни парламентарни избори.

– Мислим да нам ванредни парламентарни избори нису потребни. Владајућа коалиција има стабилну скупштинску већину, која је неопходна за наставак реформи. Ванредни избори би само упропастили започете активности.

Лидер радикала Војислав Шешељ каже да његова странка чека изборе као запета пушка.

– Не знам да ли ће бити избора и када ће они бити, али Српска радикална странка је у потпуности спремна за њих, када год буду органозовани.

Бојан Клачар из ЦеСИД-а за „Ало!“ каже да га не би изненадило да буде избора.

– Верујем да је то једна од опција, једино изненађење јесте да то буде у августу. Наравно да би могли да се споје са београдским, а у овом тренутку одговарали би СНС-у због две чињенице. Вучић и даље ужива велику популарност и друга чињеница је то што опозиција не би стигла да се консолидује – објашњава Клачар и наставља:

– С друге стране, рејтинзи говоре да би у овом тренутку сви осим СНС-а, СПС-а, ДС-а, СРС-а и Јанковића тешко самостално могли да пређу цензус. Појавом Белог, Јеремића и Шапића на београдским изборима, ЛДП, СДС, ДСС, па и Двери, били би у опасности да буду испод црте.

СТАМАТОВИЋ И ОБРАДОВИЋ ЗА СРБИН ИНФО: Фер услови или бојкот парламентарних избора

На великом скупу испред Владе Србије због државне опструкције градње гондоле на Златибору, Милан Стаматовић и Бошко Обрадовић су за „Србин инфо” поручили да родољубиве, опозиционе партије морају да се консолидују уколико Александар Вучић ускоро распише и ванредне парламентарне изборе.

– Актуелна власт би највише волела да буде у непрестаном изборном процесу и да никада не мора да одговара за оно што ради. Јасно је да они не могу да очувају власт у Београдау и да сада желе да изазову и ванредне парламентарне изборе како би покушали да некако остану на позицијама и у српској престоници – истиче лидер Двери Бошко Обрадовић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић каже да од Вучића може све да се очекује, па и расписивање ванредних парламентарних избора.

– Када је Вучић у питању све је могуће, па и тако нерационалан потез. Његова жеља је да Србија стално буде у изборном циклусу. То Вучићу највише одговара, а то никако није добро за српски народ. Ако се одлучи на такав корак ми морамо да се консолидујемо и да тражимо да се обезбеде фер и деморкатски услови за изборе. Уколико услови буду исти као за председничке, требало би бојкотовати парламентарне изборе – поручује Милан Стаматовић.