Прочитај ми чланак

САМПАОЛИ ПОКРЕНУО РЕВОЛУЦИЈУ у Аргентини!

0

Отимачина Фудбалског савеза Аргентине и Севиље око Хорхе Сампаолија још није званично окончана пошто Шпанци инсистирају да им се плати обештећење од 1.500.000 евра за харизматичног тренера, али 57-годшњи стратег је главом већ напустио Андалузију. Штавише, аргентински медији тврде да је списак играча за пријатељске утакмице са Бразилом и Сингапуром управо Сампаолијево дело, иако он званично још није селектор, па ни потписан испод оваквог избора.

Али оволике промене у саставу у односу на тим који је форсирао Едгардо Бауза? То може да буде само Сампаоли. Оволико резова само најлуђи смеју да направе.

Под број један: нема Куна Агуера! Јесте да више није у цвету младости, али кад год је у Манчестер Ситију добијао прилику демонстрирао је онај препознатљиви њух за гол. Притом, не треба сметнути с ума његова 33 гола на 82 утакмице за Гаучосе чији је редован члан још од У15 селекција. У последње време је ипак изложен бројним критикама, пре свега због лоших игара на светским првенствима – осам утакмица, ниједан гол. Није помогло ни бледо издање у финалу Копа Америке прошле године.

Нема ни Езекијела Лавеција, али је утисак да је он, иако га је Лионел Меси жестоко бранио од новинара, сам себе прешкрабао кад је прихватио понуду да оде у Кину. Узгред – очајан је тамо. Није ту крај. Нема ни Емануела Маса (Трабзонспор), Хулија Буферинија (Сао Пауло), Лукаса Прата (Сао Пауло), редом Баузиних миљеника. Одсутни су и познатији играчи из Европе попут Ситијевог Пабла Забалете, Виљареаловог Матеа Мусакија, Факунда Ронкаље из Селте и Анхела Корее из мадридског Атлетика. Валенсијин Енцо Перез је отпао због повреде.

Са друге стране, Сампаоли је у тим вратио Интеровог капитена Маура Икардија, који без обзира на сјајне игре у Италији има само један наступ за Аргентину, а на списку га није било већ годину дана. Медији су чак спекулисали да је баш Меси забранио Баузи да га зове у национални тим зато што је „украо“ супругу његовом пријатељу Максију Лопезу. Бауза је наравно демантовао такве гласине, а Сампаоли очигледно није од оних који се плаши да раздрма екипу.

Ту је и ас Аталанте Алехандро Папу Гомез, који игра фудбал живота у Серији А, па ће вероватно добити прилику да дебитује као 29-годишњак. Из Италије стиже и Ромин Леандро Паредес. Највеће изненађење ипак је позив за 23-годишњег Гвида Родригеза, дефанзивног везног мексичке Тихуане, која га је лане купила од Ривер Плате за 1.250.000 евра. Класичан разарач противничке игре. А од новајлија ту су и Севиљин Хоакин Кореа, вратио се Емануел Мамана из лионског Олимпика (један једини наступ имао је још 2014. године, пре но што је дебитовао на сениорском, клупском нивоу), Бенфикин Едуардо Салвио, па дебитант Мануел Ланцини из Вест Хема.

Пријатељска утакмица са Бразилом играће се 9. јуна у Аустралији, а против Сингапура четири дана касније. Биће узбудљиво гледати Сампаолијеву Аргентину.

САСТАВ АРГЕНТИНЕ:

Голмани: Серхио Ромеро (Манчестер јунајтед), Науел Гузман (Тигрес), Херонимо Рули (Реал Сосиједад);
Одбрамбени фудбалери: Николас Отаменди (Манчестер Сити), Хавиер Маскерано (Барселона), Емануел Мамана (Олимпик Лион), Габријел Меркадо (Севиља);
Фудбалери средине терена: , Едуардо Салвио (Бенфика), Лукас Биља (Лацио), Гвидо Родригез (Тихуана), Леандро Паредес (Рома), Евер Банега (Интер), Мануел Ланцини (Вест Хем), Анхел Ди Марија (Пари Сен Жермен), Алехандро Папу Гомез (Аталанта);
Нападачи: Хоакин Кореа (Севиља), Пауло Дибала (Јувентус), Мауро Икарди (Интер), Лионел Меси (Барселона), Гонзало Игуаин (Јувентус).