Прочитај ми чланак

ЛОС АЛАМОС: Градић чији су сви становници правили оружје за масовно уништење

0

У недавно пронађеном извештају из 1954. године наводи се да је Лос Аламос у Новом Мексику – место рођења атомске бомбе - један сасвим обичан градић.

Упркос свом називу, “Пројекат Менхетн” није спроведен у Њујорку, већ у великом броју истраживачких центара широм САД.

Једно од најпознатијих таквих места био је Лос Аламос, чијих је 12.000 становника радило на развоју нуклеарног наоружања.

У време настанка пројекта, план био је да се у базу досели укупно 150 научника, војних лица и чланова њихових породица.

Међутим, до краја прве године постојања Лос Аламоса, у центру је живело 1.500 људи, док је до краја Другог светског рата број становника овог места премашио 8.000.


Осим своје ‘необичне примарне функције’, градић се није много разликовао од осталих америчких насеља; био је парадигма идиличног америчког живота у педесетим годинама.

Имао је неколико берберница, биоскопа, јувелирских радњи… Једну фотографску радњу, пекару, па чак и цвећару.

Лос Аламос је имао и сопствену полицију и ватрогасну службу, иако је њима управљао федерални Савет за атомску енергију који је морао да спроведе посебну ватрогасну обуку у вези са радиоактивним материјама.

Становници су могли да слушају и сопствену радио-станицу, у чијем се поседу налазио велики број грамофонских плоча.


Срећом по досељенике, америчка влада је схватила да јој производња нулеарног наоружања изузетно одговара. Зато је, уместо га угаси центар након рата, почела да ради на употпуњавању градске заједнице.

Саграђене су куће, школе, магацини, развијена инфраструктура и подигнуте цркве у којима су се окупљали припадници чак 14 различитих хришћанских деноминација.

Почело је издавање станова посетиоцима, а Лос Аламос је временом почео да производи више новца него што је држава улагала у њега.

Прошло је 60 година откако је извештај написан, а у градићу се за то време мало шта променило. Популација и даље износи око 12.000, Лаборатиорија још ради, као и низ кичерајских ресторана и радњи с називима попут “Атомиц Цитy Qуилтс” и “Атомиц Еyецаре абоунд”.

“Људи који посећују Лос Аламос први пут, долазе са предрасудом да ће овде наћи нешто занимљиво или абнормално. Међутим, увек одлазе са утиском да су посетили изузетно занимљив, али сасвим обичан амерички град”, наводи се у извештају из 1954.

Исто важи и данас.