Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Немачка банка нарушава безбедност Србије

0

Србија има потребни техничко-технолошки ниво за самостално обављање послова из области електроенергетског сектора, али немамо државу која ће да спречи намештање тендера у корист странаца и да коначно почне да размишља о домаћем економском интересу, а не о интересу страних компанија и страних банака.

Немачка развојна банка је потпуно осигурана од било каквог губитка, јер је гарант држава Србија. Па што држава Србија не би била гарант некој домаћој банци и зашто не би НБС једном радила свој посао и помогла домаћој привреди уместо што је најобичнија мењачница?

Уместо да упумпа свежа средства, не у потрошњу, већ у привредни развој, рецимо за овај посао и тако покрене низ малих и већих домаћих извођача и подизвођача, овако ће држава Србија да гарантује да ће Немачка развојна банка добити своје паре назад са каматом. Заиста генијално за немачки финансијски и пословни интерес, али не и за српски!

Уколико ЕПС и ЕМС не буду поштовали Споразум о зајму, Република Србија ће враћати дуг и буџета и полако отварати простор да по принципу повериоца утиче на обарање цене ЕПС-а зарад неке будуће приватизације, као изговора за постизање ефикасног пословања. Двери сматрају да се ЕПС, као и остала стратешка предузећа не смеју продавати ни по коју цену и морају остати у власништву државе Србије.

Шта је спорно у Предлогу закона о давању гаранције Републике Србије у корист Немачке развојне банке по задужењу Електро-мрежа Србије (ЕМС) у износу од 15 милиона евра и Предлога закона о давању гаранције Републике Србије у корист Немачке развојне банке за по задужењу Електро-привреде Србије (ЕПС) у износу од 45 милиона евра?

Ове предлоге закона о давању гаранције народни посланици су добили 12.маја, дакле пре свега 7 дана и није спорно да се размотри финансијски аспект зајма, односно гаранције из угла законодавства.

Народни посланици треба да гласају за ову гаранцију државе Србије, а нису добили никакву додатну документацију на основу које би могло да се процени да ли је овај посао добар за Србију или није! Да је Влада озбиљна, у прилогу овог предлога закона доставила би и целокупну документацију о енергетској ефикасности у преносном систему ЕМС-а и о модернизацији система за отпепељавање ТЕ „Никола Тесла“.

Постављамо кључно питање: да ли ће и ове послове добити стране фирме и да ли ће уопште домаће фирме бити подизвођачи?

Страни финансијски и привредни интереси заштићени су као бели медведи. Немачка развојна банка ће дати новац са каматом ЕПС-у и ЕМС-у, вероватно ће највећи део посла да добију стране фирме и наравно однесу највећи профит.

Ако се којим случајем догоди да ЕПС и ЕМС не буду имали средстава да исплате кредит по динамици из споразума, цео дуг са каматама вратиће се из буџета Републике Србије, односно на терет пореских обвезника, грађана и домаће привреде која тај буџет пуни.

Постављамо питање да ли ће за енергетску ефикасност за преносни систем ЕМС-а бити ангажован Институт „Михајло Пупин“ који је изградио СКАДА систем за управљање преносним системима?

Имамо изузетне институте и изузетне стручњаке из ових области. Да ли је можда циљ да се у будућности уместо СКАДА система које је имплементирао институт „Михаило Пупин“ убаци немачка компанија „Сименс“ или неко трећи? Ми то не знамо.

Да ли ће се одузимати посао нашим стручњацима и нашим институтима? Овакав приступ може да доведе до озбиљног безбедносног угрожавања електро-енергетског система Србије. Сетите се да је читав свет тресла афера у вези са Сименсовим СКАДА системом који је управљао нуклеарним погонима у Ирану, које је напао „Стакснет“ вирус, који је у потпуности онеспособио Ирански енергетски систем и угрозио безбедност не само Ирана, већ читавог региона.

И шта су урадили Иранци? Имплементирали су сопствени СКАДА систем. Србија има сопствени СКАДА систем управљања енергетским системима. Он можда није бољи од Сименсовог, али је сигурнији за безбедност система и може да се развија, само држава Србија то треба да затражи и да обезбеди да се институти и научници тиме баве.