Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Рама као бос свих Албанаца

0

Антрополог из Тиране Арманда Хиса рекла је да су испади премијера Албаније Едија Раме покушај да пре избора пребаци фокус са неуспеха на "национална питања".

Она је у интервјуу за Дојче веле (ДВ) рекла да када год политичке елите помисле да губе легитимитет, јер не чине ништа за опште добро нити на пољу економије, оне почињу да подстичу националистичке сентименте међу становништвом.

У случају Албанаца, каже она, тај вид национализма долази из Тиране, иако је тешко одговорити зашто је то тако, будући да Албанци у Македонији и са Косова немају право гласа у Албанији.

„Постоји једна специфичност са Албанцима. Премијер у Тирани се сматра ‘премијером свих Албанаца’, када код куће постоји притисак на њега, онда људи из Македоније и са Косова могу да га бране у стилу: зашто дирате премијера? Тако Албанци са Косова и из Македоније могу извршити својеврсни притисак на Албанце у Албанији, којима се на неки начин спочитава да не маре много за свог премијера. То је вид стратегије неких који не гласају у Албанији, али имају утицај на догађаје у овој земљи“, рекла је Хиса.

Према њеним речима, на Косову дуже од 100 година постоји сан да се буде део Албаније, али да свако ко размишља логички и рационално зна да од уједињења нема ништа.

„Али ни такви не желе да се супротставе сну и зато гледају Албанију као отаџбину, председника и премијера Албаније сматрају важнијим од оних у сопственој држави, заставу и химну Албаније виде као своју праву заставу и химну. То је ментални процес са дугом историјом и не може се променити за десет година“, рекла је Хиса.

Говорећи о сусретима српског и албанског премијера Александра Вучића и Едија Раме, она је казала да су они били део Берлинског процеса, а не резултат потребе Албаније и Србије да имају добре односе.

Према њеним речима, сви су свесни да двема државама треба економска сарадња, посебно када се ради о транспорту, путевима.

„Србији треба повезаност са морем, Албанији везе са српским бизнисменима. Постоји свест да границе треба да буду отворене барем када је у питању економска сарадња. На папиру постоје пројекти које једном треба реализовати. Али сусрети нису значили историјско помирење. Никада нисам видела те састанке као процес грађења поверења“, рекла је Хиса.

Када се ради о Македонији, она је такозвану Тиранску платформу оценила као мешање Раме у унутрашње прилике у Македонији.

„Састајање албанских партија из Македоније у Тирани као да је Рама њихов премијер, а они део албанских, а не македонских институција био би јак симболични акт све и да из тога није произашла никаква платформа. Као да су дошли код свог боса. Тај симболични чин био је забијање носа тамо где га не треба забијати, у унутрашње ствари друге државе. Али зашто је Рама то радио? Па зато што и у Албанији постоји озбиљна криза“, рекла је Хиса.

Када се ради о Албанији, она истиче проблем са канабисом који никада није био толики и подсећа да се од рација спроведених 2013. године, када се убијена два полицајца, канабис свуда производи.

Према њеним речима, четири петине обрадивих површина и падина на планинама засађено је канабисом, а ту производњу контролишу владини канали.

Осим тога, она истиче и проблем са реформом судства, која је направљена без опозиционе Демократске партије, а која је замишљена тако да иде у корист Едија Раме, како би контролисао судије и елиминисао оне који му нису по вољи.

Како каже, сва та дешавања кулминирала су платформом албанских партија из Македоније.

„Рама од тада настоји да албанској јавности наметне мишљење да лидер његових ривала демократа Љуљзим Баша заправо заједно са Груевским ради на слабљењу Албаније у склопу шире антиалбанске мреже у којој су Вучић, Ердоган и Путин. Рама је све представио као национално питање у стилу: ко је за Раму, тај је и за националну ствар“, оценила је Хиса.

Упитана да ли је реално остварење пројекта „Велике Албаније“, будући да је та земља чланица Нато, Хиса одговара да то питање никада није ни отварано, као и да људи који разумеју шта је НАТО знају да је то готова прича.

„Обични људи, који то не разумеју, можда и даље имају те романтизоване идеје. Али то је немогуће. Политичари покушавају да играју на ту карту незнања, али од тога нема ништа“, рекла је Хиса.