Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко је човек који ће судити Трампу и Русији?

0

Бивши директор ФБИ Роберт Милер именован је за специјалног истражитеља који треба да испита евентуалне везе Трамповог изборног тима и Кремља.

Ко је Милер, какав му је тачно задатак и колика су овлашћења, пита и одговара Дојче веле.

Шта се испитује?

Министарство правде је именовањем овластило Роберта Милера да истражи „могуће везе и/или координацију између руске Владе и особа у окружењу председника Доналда Трампа и његовог изборног тима“. У именовању се додаје – а то би могло да знатно прошири поље деловања – да специјални истражитељ може да испита „свако чињенично стање“ које „директно произилази или би могло да произилази из истраге“ као и све у оквиру члана 600 (а) Кодекса федералних правила.

Тај члан даје истражитељу моћ да у вези са „кривичним делима на савезном нивоу истражује сва дела која се почине током рада специјалног истражитеља са циљем да се његов рад онемогући, као што су кривоклетство, ометање правде, уништавање доказа, застрашивање сведока“.

То у пракси значи да се не ради само о евентуалним везама Трампа (и његових људи) са Русијом, већ и о свему што из тих веза може да произиђе. „Ометање правде“ и „застрашивање сведока“ звуче посебно занимљиво у светлу отпуштања доскорашњег директора ФБИ Џемса Комија. „То је у природи истраге – када једном нешто истражујете, врло брзо приметите повезаност са другим стварима“, каже за ДW професор Џемс Дејвис, директор Института за политичке науке Универзитета у Сент Галену.

Ко је Роберт Милер?

Републикански председник Џорд Буш Млађи је именовао Милера за директора ФБИ 2001, а овај је остао на том месту и током владавине Барака Обаме, све до 2013. године. У питању је правник из Нујорка који, по свему што се зна, држи до своје независности и којег није лако изложити политичком притиску. Тако су 2004. Милер и Коми – који је тада био заменик министра правде – одбили да поново дозволе прислушкивање приватних станова које је администрација Џорџа Буша увела после терористичких удара 2001. Претили су оставкама све док Буш није попустио и променио спорни предлог.

„Милеру се велики интегритет признаје у оба политичка табора, као и у ФБИ у Министарству правде. Зато држим да је он добар избор“, каже Дејвис.

Које су надлежности истражитеља?

Надлежности и инструменти специјалног истражитеља умногоме су једнаки онима које има редовни државни тужилац на савезном нивоу. Разлика је у томе што ће Милер радити ван важеће правосудне хијерархије. Специјални истражитељи тако имају засебан буџет, могу да запосле сопствене сараднике, да истражују, саслушавају сведоке и подижу оптужнице.

Какав ће бити утицај Трампове власти?

Према медијским извештајима, Бела кућа је за именовање специјалног истражитеља сазнала само сат времена унапред. Ако је то тачно, онда делује да је овиме Министарство правде покушало да покаже да ће истрага заиста бити независна. Двојица водећих људи министарства су на неки начин уплетени у могућу аферу – министар Џеф Сешнс је и сам оптужен да је одржавао контакте са Русијом током изборне кампање, до је његов заменик Род Розенштајн написао препоруку да се отпусти директор ФБИ Коми. Претпоставља се да ће ова двојица добро пазити да се ни на који начин не мешају у рад Роберта Милера.

Колико је опасно за самог Трампа?

„Ако председник заиста има нешто да таји, онда је ово за њега веома опасно“, каже Дејвис. Верује да ће истражитељ следити сваки траг који нађе. „Не знамо какав би вид притиска на Милера могао да употреби председник. Али сам сигуран да је истражитељ дорастао задатку.“ Наравно, постоји могућност и да сам Трамп заиста нема шта да крије па ни чега да се плаши.

Колико ће истрага трајати?

Овакве истраге нису ограничене временски па је тешко рећи и колико ће трајати и до каквог ће резултат доћи. Милеру ће најпре требати времена да оформи тим. „Тема ће нас заокупљати преко лета и на јесен, а можда, зависно од налаза, и дуже од тога“, уверен је Дејвис.