Прочитај ми чланак

ДОДИК: БиХ ће да се распадне уколико дође до појачаног интервенционизма

0

Председник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да ће се БиХ распасти уколико дође до појачаног интервенционизма међународне заједнице и да је више нико неће моћи саставити.

– Званичник америчког Стејт департмента, Хојт Ји, износи лажи о стању у региону, позивајући или прижељкујући интервенционизам – рекао је председник Републике Српске.

Он за „Вечерње новости“ каже да на дневном реду Републике Српске нема никакве сецесије и да ни Србија, ни Русија, нити било ко од Српске не тражи да спроводи било какве активности око сецесије.

Додик је навео да ниједним званичним каналом није добио информацију о плану „Последња шанса“, где се спомиње да опозиција и поједине стране службе дестабилизују Српску.

– То се помиње у јавности, а понашање појединих опозиционих партија у Републици Српској подсећа ме на описани сценарио, у којем су они ипак само лоши глумци, неспособни да изнесу своје улоге – истакао је Додик.

Он је додао да се све информације посебно оваквог карактера проверавају, да се МУП Српске показао као најорганизованија и најспособнија полицијска структура у БиХ, те да нема разлога да се не верује полицији.

– О њиховој способности говори се и у свјетским метрополама, посебно када је у питању борба против тероризма – рекао је Додик.

Безбедност

Упитан да ли се плаши за своју безбедност, с обзиром да је представљен као главна „мета“ у плану „Последња шанса“, Додик је рекао да не дозвољава да га таква размишљања одвуку од суштинских ствари које је потребно урадити или потеза које је потребно повући.

– Не заборавите, за ову државу је живот дало близу 30.000 најбољих људи тог времена. Да ли је њих ико питао плаше ли се за своју безбедност? – упитао је Додик.

Он је рекао да ће бити покренути сви расположиви механизми да се новој америчкој администрацији објасни како и зашто је само три дана пре инаугурације председника САД, Доналда Трампа, неко одлучио да његово име стави тик уз имена највећих светских терориста.

– Вјеруемо да ће се у новој администрацији САД наћи довољно разумевања да се преиспитају разлози и начин како сам доспео на ту листу – рекао је Додик.

Упитан да ли планира ускоро састанке у Вашингтону, он је рекао да се морају прво отклонити сви неспоразуми да би до таквих сусрета дошло.

– Не кријем да су моја очекивања од нове администрације велика, али не због могућности да будем уклоњен са “црне листе”, већ због изјава председника Трампа да се САД више неће мешати у унутрашња питања других земаља – рекао је Додик.