Прочитај ми чланак

ТРАМП ИЗГУБИО СТРПЉЕЊЕ Америчка армада јуриша ка Кореји да обузда Ким Џонг-уна

0

Ратна морнарица САД почела је са дислокацијом носача авиона "Роналд Реган" ка Корејском полуострву због новог заоштравања ситуације у региону, јавља Си-Ен-Ен.

Спутњик подсећа да је до новог заоштравања односа дошло када је лансирана севернокорејска балистичка ракете.

Према њиховим подацима, „Роналд Реган“ ће извести војне вежбе са другим америчким носачем авиона „Карлом Винсоном“ у том региону.

Северна Кореја је у недељу извела још једно у низу тестирање ракете. Наредног дана, она је званично потврдила да је успешно тестирана балистичка ракета средњег домета.

Она је летела 30 минута, пролетевши 800 километара и пала у јапанско море, ван економске зоне Јапана. Први пут је достигла висину од 2000 километара, подсећа Спутњик.

Ово је други пут да су амерички медији објавили даамеричка морнарица јуриша ка Корејском полуострву. Први пут се то десило почетком априла, недуго након америчког ракетног напада у Сирији.

Међутим, тада се испоставило да је председник Доналд Трамп лажно известио јавност о јуришу америчке флоте, с обзиром да су се разарачи налазили хиљадама миља далеко од обале. На неки начин је тада покушао да изблефира Ким Џонг-уна, али се тај покушај изјаловио, истиче „Си-Ен-Ен“.

Трамп је тада изјавио да је „Северна Кореја и даље претња број један у том региону због свог безобзирног, неодговорног и дестабилизујућег програма ракетних проба и тежњи ка нуклеарним оружаним капацитетима“.

С друге стране, Пјонгјанг настоји да развије ракету дугог домета која може да погоди америчко копно нуклеарном бојевом главом и до сада је извео шест нуклеарних проба, од којих две прошле године. Недавно је тестирао најјачу балистичку ракету „хвасонг 12“. Та ракета је приказана на војној паради прошлог месеца. То је десета ракетна проба Пјонгјанга у овој години, а „хвасонг 12“ има највећи домет до сада.

Државни медији у Северној Кореји наводе да је ракета летела 787 километара и да је достигла висину од 2.111 километара. Те бројке се отприлике поклапају са извештајима америчких и јапанских званичника.

То значи да је ракета летела веома високо, што је омогуц́ило тестирање, а да не лети преко неке друге земље. Када би летела стандардном путањом и висином процењује се да би имала домет око 4.500 километара. То значи да би у њеном домету била америчка база у Гуаму, наводи Би-Би-Си.

Посебно је узнемирујуће то што је ракета лансирана убрзо након што је Мун Џае-Ин изабран за новог председника Јужне Кореје, упркос томе што је нови јужнокорејски председник изрекао помирљиве речи, и истакао да се нада пријатељском односу са Ким Џонг-уном.