Прочитај ми чланак

ШВЕЂАНИ ПОВЛАЧЕ ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ АСАНЖА: Чека се следећи потез Американаца

0

Ова одлука, међутим, не значи да је ситуација за Асанжа "чиста", пише Њујорк тајмс. Министарство правде разматрало је прошлог месеца да ли да подигне оптужбу против Асанжа због његове улоге у откривању поверљивих информација.

Шведско тужилаштво одлучило је да обустави процес против Џулијана Асанжа због наводног силовања и да повуче налог за његово хапшење. На овај начин долази се до могућности брзог окончања агоније у којој се оснивач Викиликса налази већ неколико година.

„Главни тужилац Мариан Нај данас је одлучила да прекине прелиминарну истрагу о наводном силовању које се ставља на терет Асанжу“, саопштило је Тужилаштво, а преносе светски медији. Изгледа да ће заиста бити обустављен и седмогодишњи судски процес који се против њега води због наводног силовања.

Ова одлука, међутим, не значи да је ситуација за Асанжа „чиста“, пише Њујорк тајмс. Министарство правде разматрало је прошлог месеца да ли да подигне оптужбу против Асанжа због његове улоге у откривању поверљивих информација.

Џулијан Асанж постао је планетарно познат пошто је његов сајт „Викиликс“ објавио поверљива докумената Пентагона о Авганистану. Причу су пренели Гардијан, Обсервер, Њујорк тајмс и Шпигл, а он сам постао је ударна вест и лице са насловних страна.

„Викиликс“ тврди да поседује више од милион докумената. Иначе, свако је позван да анонимно достави оно што сматра занимљивим, а њихов тим одлучује шта ће бити објављено.