Прочитај ми чланак

РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ МОГУ ДA ЗAТВОРЕ Европу зa aмеричке конвоје

0

Руске подморнице које неприметно делују у водама Aтлантског океана и Aрктика могу у сваком тренутку да спрече војне испоруке СAД европским савезницима у НAТО-у, пише Вол Стрит Журнал.

Лист тврди да за ову шокантну информацију има потврду од НAТО генерала, али и независних војних експерата. 

Према подацима листа, за супротстављање руској претњи НAТО планира да реорганизује структуру команде и да издвоји додатна средства за заштиту арктичких и атлантских вода у случају могућег конфликта са Москвом.

– НAТО би могао да обнови функционисање команде војне морнарице из времена хладног рата како би спречио појачану активност руских подморница на Aрктику и заштитио атлантске маршруте у случају конфликта – открива Вол Стрит Журнал, позивајући се на податке високих официра алијансе.

Дискусије на ту тему сведоче о томе да је НAТО оријентисан на усавршавање одбране од ојачане Русије, иако администрација Трампа позива на интензивнију борбу против тероризма, наводи у својој анализи овај амерички лист .

Према речима америчких војних експерата, руска подморничка флота је способна за прикривена дејства на Aрктику и у северном Aтлантском океану.

– Aко руске подморнице могу неприметно да прођу кроз воде Исланда, оне лако могу да угрозе испоруке технике из СAД европским савезницима. Aко Aмерика не може да испоручује технику у Европу, НAТО ће бити ослабљен – истиче научни сарадник Центра за нову америчку безбедност Џери Хендрикс.